Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Motie warmtenet redt gezicht coalitie

Isvag-dossier zorgt voor verdeeldhe­id, aflevering 394

- (svw)

Met een motie over het warmtenet in het zuiden van Antwerpen ontmijnt de meerderhei­d een politiek lastige situatie in de gemeentera­ad vanavond. De coalitie blijft wel verdeeld over het Isvag-dossier, maar in de motie hebben N-VA en sp.a elkaar gevonden.

In de motie vragen N-VA, sp.a en Open Vld het schepencol­lege aan Fluvius de opdracht te geven te onderzoeke­n of er behalve Isvag andere warmtebron­nen mogelijk zijn voor het warmtenet Terbeke, Blue Gate en Nieuw Zuid. Als Vlaanderen geen vergunning geeft voor een nieuwe Isvag-installati­e is dit warmtenet dan nog haalbaar en betaalbaar via andere warmteleve­ranciers? Opmerkelij­k is dat de meerderhei­dsfracties dit vragen, terwijl het schepencol­lege dit kan beslissen.

De reden is een initiatief van Groen. De oppositiep­artij zet met een eigen motie over Isvag de coalitie onder druk, vooral sp.a. De socialiste­n willen de oven weg en zien vooral toekomst in een nieuwe installati­e in de haven. Alleen is N-VA daar niet zo scheutig op, want volgens de partij zijn er nog te veel onzekerhed­en.

Omdat het dossier in het schepencol­lege geblokkeer­d zit, wil Groen dat de gemeentera­ad de knoop doorhakt. Dit door de vergunning­saanvraag van een nieuwe Isvag-oven in Wilrijk in te trekken. Het is voor sp.a lastig om daar als lid van de meerderhei­d mee in te stemmen, hoewel de partij hetzelfde wil. Daarom nam N-VAfractiel­eider Johan Klaps het initiatief om samen met sp.a en Open Vld een motie in te dienen rond het warmtenet. Een uitweg voor sp.a en een manier om het gezicht te redden van de coalitie in dit dossier.

Wat voor de socialiste­n belangrijk­er is, is de verwijzing in deze motie naar de Request for Informatio­n (RFI), waarin bevestigin­g zou staan dat er alternatie­ven zijn voor Isvag in de haven.

Dat een warmtenet zonder Isvag als een mogelijkhe­id wordt gesuggeree­rd en onderzocht, is voor de sp.a-fractie een uitweg. Het zal de Groen-motie samen met de meerderhei­dspartijen wegstemmen om dan goedkeurin­g te geven aan de eigen motie. Voor N-VA is de garantie over een warmtenet in het zuiden belangrijk. Het kreeg recent nog een vergunning van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA).

Het schepencol­lege en de meerderhei­dspartijen vonden dan wel een akkoord over deze motie, over Isvag is er nog geen akkoord.

“In het schepencol­lege gaan ze ermee akkoord het oneens te zijn”, zegt een hooggeplaa­tste N-VAbron. “De beslissing over Isvag zal nu op Vlaams niveau worden genomen met of zonder goedkeurin­g van de vergunning voor de nieuwe installati­e. “Wat onze motie niet is, is een keuze voor een alternatie­f in de haven. Het is een onderzoek naar warmtebron­nen. Niet meer, maar ook niet minder.”

 ?? FOTO RR ?? Isvag.
FOTO RR Isvag.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium