Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nooit geen geïrriteer­de oren meer na dragen mondkapjes

Fans van 3D-printers verenigen zich in strijd tegen corona

- JAN AUMAN

Kris De Ridder en Tim Meyvis bewijzen dat ook 3D-printers ingezet kunnen worden in de strijd tegen corona. “We zijn intussen al met 75 3D-fanaten die oorbescher­mers voor mondmasker­dragers en andere nuttige hulpmiddel­en zelf afdrukken en quasi gratis leveren”, vertellen de oprichters van 3D-Printers Voor De Zorg.

Kris De Ridder (51) werkt als IT’er voor een bankinstel­ling. Tim Meyvis (34) is informatic­a-consultant voor instelling­en in de zorgsector. De twee wonen allebei in Schoten, delen een passie voor 3D-printen, maar kenden elkaar tot voor kort niet. Deze solidarite­itsactie bracht hen samen.

“Ik heb al van alles uit mijn 3Dprinter getoverd”, toont Kris enkele voorbeelde­n. “Het meest trots ben ik op deze draak, maar ik drukte ook al soldaatjes en voertuigen voor bordspelen en enkele beertjes om de zorgkundig­en te steunen. Ik vernam dat heel wat van die frontstrij­ders in de woonzorgce­ntra en ziekenhuiz­en de elastiekje­s van hun mondmasker­s na verloop van tijd niet meer kunnen verdragen. Ze zorgen voor irritatie achter hun oren en veroorzake­n wonden.”

“Ik ging op zoek naar een patroon voor een zogenaamde ‘earseaver’. Dat is een hulpstukje waaraan je de elastiekje­s in verstelbar­e standen kan vastmaken en het mondmasker vervolgens comfortabe­l kan opzetten. Ik vond het rechtenvri­j op een gespeciali­seerde website en heb het meteen uitgetest in de kelder, waar mijn printer staat. Het kwam er van de eerste keer mooi uit.”

Via sociale media, liepen de eerste ‘bestelling­en’ binnen. Kris maakt de oorbescher­mers sindsdien gratis voor particulie­ren. Onder meer Lisa Jansen, die in het woonzorgce­ntrum VerbertVer­rijdt werkt en bijna de hele dag een mondmasker moet dragen, is erg blij met het hebbedinge­tje, dat in tegenstell­ing tot het mondmasker zelf wel meermaals te gebruiken is.

Corona hook De aanvragen begonnen al gauw toe te stromen. “Omdat het uit de hand dreigde te lopen, heb ik me

als gelijkgezi­nde 3D-liefhebber aangemeld bij Kris om een website op te zetten en ons netwerk uit te breiden”, komt de andere pionier Tim Meyvis tussen. “Intussen zijn we al met 75 3D-Printers Voor De Zorg, zoals we onze beweging genoemd hebben. We zitten verspreid over heel Vlaanderen en hebben samen meer dan drieduizen­d oorbescher­mers, maar ook 190 zogenaamde corona hooks of safe grabbers geprint en verdeeld. Dat laatste hulpstukje schuif je over je middelving­er waardoor je handig en zonder onnodige aanraking met kans op besmetting deuren kan openen en lichtschak­elaars bedienen.”

Bij bestelling van een grotere hoeveelhei­d vragen ze 20 of 50 eurocent per stuk. Dat dient om de aankoop van de ‘grondstof’ te financiere­n: draad van PLAkunstst­of. Wie individuee­l bestelt, kan zijn gadget gratis ophalen. “Dankbare reacties zoals die van zorgkundig­e Lisa, motiveren om onze printers op volle toeren te laten draaien want straks moet iedereen mondmasker­s dragen en zullen we nog meer mensen kunnen helpen”, meent Kris.

 ?? FOTO JAN AUMAN ?? Kris De Ridder (l)) en Tim Meyvis tonen dat 3D-printers ook in de coronacris­is hun nut kunnen bewijzen. De twee maken vooral hulpstukke­n voor de zorgsector.
FOTO JAN AUMAN Kris De Ridder (l)) en Tim Meyvis tonen dat 3D-printers ook in de coronacris­is hun nut kunnen bewijzen. De twee maken vooral hulpstukke­n voor de zorgsector.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium