Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Matchen achter gesloten deuren ook slecht idee”

- BART LAGAE

De voetbalwer­eld is pessimisti­sch over een heropstart van de competitie, zelfs als dat achter gesloten deuren gebeurt. Het feit dat voetbal een contactspo­rt is en de vrees voor clandestie­ne supporters­bijeenkoms­ten speelt de populairst­e sport van het land parten. Op een officieel regeringss­tandpunt is het vermoedeli­jk tot vrijdag wachten.

Terwijl tennis onder strikte voorwaarde­n (en voorlopig alleen recreatief) weer mogelijk is vanaf 4 mei, moeten teamsporte­n en contactspo­rten nog wat geduld oefenen. De leiders van het voetbal – Peter Croonen en Pierre François voor de Pro League, Mehdi Bayat en Peter Bossaert voor de KBVB – staan in permanent contact met de werkgroep die namens de regering een beslissing moet voorbereid­en. Verwacht wordt dat pas vrijdag – en mogelijk zelfs nog later – een definitief standpunt wordt bekendgema­akt. Vandaag worden de clubs gebrieft over de stand van zaken.

Op Antwerp na, waar sterke man Paul Gheysens blijft volhouden dat er nog gespeeld kan worden, houdt niemand binnen de Pro League rekening met een scenario waarbij er dit seizoen nog een wedstrijd kan worden gespeeld. De regering verbood al minstens tot 8 juni groepstrai­ningen met fysiek contact. Dat betekent dat de competitie zeker niet voor 30 juni kan worden hervat. Om te spelen na 1 juli is een meerderhei­d nodig binnen de Pro League en de raad van bestuur had al unaniem beslist dat de competitie moest worden stilgezet. Ook de kleine clubs hadden daar in een open brief tot opgeroepen.

Spookwedst­rijden

De discussie verlegt zich nu naar de vraag wanneer voetballen weer veilig is. In Duitsland zou bondskanse­lier Angela Merkel donderdag beslissen of de Bundesliga op 9 mei kan hervatten. Dat zou gebeuren onder strikte maatregele­n en zonder publiek. Maar langs twee kanten liggen die zogeheten ‘spookwedst­rijden’ onder vuur. Fans voelen zich uitgeslote­n en ook virologen en artsen zijn niet enthousias­t.

“Wedstrijde­n achter gesloten deuren zijn niet onmogelijk en worden op dit moment besproken

binnen de specialist­en van de

GEES (de werkgroep die de exitstrate­gie voorbereid­t, red.)”, aldus viroloog Steven Van Gucht aan VTM. “Het probleem is dat geheime samenkomst­en van supporters nieuwe broeihaard­en kunnen zijn voor het virus.”

Ook de Brugse arts Michel D’Hooghe is geen voorstande­r van wedstrijde­n achter gesloten deuren. “Dan zijn er toch nog contacten op het veld", zei hij aan Sporza. “Je kunt aan de spelers toch niet vragen om altijd 1,5 meter van elkaar te blijven? Ze zullen altijd samen zijn. Op het veld, in de kleedkamer, in de douches...”

Belgische voetballei­ders gaan ervan uit dat wedstrijde­n achter gesloten deuren nog niet voor morgen zijn. Ook om financiële redenen hervatten ze liever voor volle stadions. Vooral de kleinere clubs halen nog altijd het merendeel van hun inkomsten uit tickets en horeca.

“Het probleem met matchen achter gesloten deuren is dat geheime samenkomst­en van supporters nieuwe broeihaard­en kunnen zijn.” Steven Van Gucht Viroloog

 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium