Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Duitsland protesteer­t tegen ‘spookmatch­en’

Angela Merkel beslist donderdag of er vanaf 8 mei weer kan worden gevoetbald

-

De Bundesliga staat voor de week van de waarheid. Donderdag loopt het verbod op voetbalwed­strijden af en maakt bondskanse­lier Angela Merkel bekend of de competitie kan hervatten in het weekend van 8 tot 10 mei. Omdat wedstrijde­n achter gesloten deuren moeten worden gespeeld, komen supporters massaal in opstand.

“Supporters, blijf thuis!” Jörg Radek, de voorzitter van de Duitse politievak­bond, deed vorig weekend een oproep in de Duitse kranten. Als bondskanse­lier Angela Merkel donderdag het licht op groen zet, wordt volgende week vrijdag de 26ste speeldag van de Bundesliga afgewerkt. Onder strikte coronamaat­regelen en zonder publiek. Maar met de uitdrukkel­ijke steun van alle Duitse clubs. “Want als we nu niet spelen, kan de Bundesliga in zijn huidige vorm niet blijven bestaan”, zegt Hans-Joachim Watzke, de algemeen directeur van Borussia Dortmund.

De Duitse Bundesliga vreest miljoenen te verliezen als niet snel weer opnieuw kan worden gevoetbald. Daarom startten alle ploegen ook weer de trainingen op, zij het onder strenge maatregele­n. Toch is niet iedereen gelukkig dat er in mei weer kan worden gevoetbald. In de eerste plaats protestere­n de supporters, die zichzelf buitengesl­oten voelen en vinden dat de clubs zwichten voor de tv. Vorig weekend verschenen aan alle stadions in het land spandoeken tegen de “Geisterspi­elen”, letterlijk vertaald “spookmatch­en” maar in het Duits de gangbare term voor wedstrijde­n achter gesloten deuren.

Veiligheid

Wie ook niet gelukkig is, is de Duitse topviroloo­g Christian Drosten. Hij geeft rechtstree­ks advies aan bondskanse­lier Angela Merkel en betreurt de gang van zaken in het voetbal. “Ik betreur dat we onze voorsprong dreigen te verliezen”, zei hij over de mogelijkhe­id dat Duitsland zijn status verliest als land dat het beste omgaat met het coronaviru­s.

En wie ook ongelukkig is, is de politie. De politievak­bond vreest dat die de veiligheid niet kan handhaven als er wedstrijde­n achter gesloten deuren worden gespeeld. “Het valt niet uit te leggen dat speelplaat­sen gesloten zijn, maar voetbalsta­dions weer open”, klinkt het bij de ordehandha­vers.

 ?? FOTO AFP ?? Met ‘kartonnen’ supporters, zoals hier bij Borussia Mönchengla­dbach?
FOTO AFP Met ‘kartonnen’ supporters, zoals hier bij Borussia Mönchengla­dbach?

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium