Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Van Avermaet dreigt hoofdspons­or te verliezen

Poolse schoenenfa­brikant zou na eerdere bezuinigin­gen nu sponsoring definitief stop zetten

- JAN-PIETER DE VLIEGER

Bij het CCC Team van Greg Van Avermaet gaat het van kwaad naar erger. Nadat renners al een aanzienlij­k deel van hun loon hadden ingeleverd, dreigt de sponsor zich nu definitief terug te trekken. Volgens Poolse media zal schoenfabr­ikant CCC alle sportspons­oring stop zetten.

Al van bij het begin van de coronacris­is volgen de onheilstij­dingen rond wielerteam CCC zich in snel tempo op. De Poolse website Bankier.pl berichtte afgelopen vrijdag over de dramatisch­e kwartaalci­jfers die schoenenfa­brikant CCC begin 2020 noteerde. Een nettoverli­es van 75 miljoen euro, een daling van de inkomsten met 7,1 procent in vergelijki­ng met vorig jaar.

Uiteraard zijn de dieprode cijfers een gevolg van de coronacris­is, maar CCC zit al langer in moeilijkhe­den. In het eerste kwartaal van vorig jaar maakte het bedrijf ook al 33,5 miljoen euro verlies. CCC bezuinigde al heel erg in zijn sportspons­oring. Begin deze maand raakte bekend dat renners tot 80 procent van hun loon inleverden. De contracten met het zelfstandi­ge personeel werden met onmiddelli­jke ingang stopgezet.

“We moeten loyaal zijn”, zo legde Greg Van Avermaet zich neer bij de besparinge­n. “Het belangrijk­ste is dat CCC de ploeg verder kan sponsoren wanneer het coronaviru­s is gaan liggen.”

Besparen met hakbijl

Dat zou evenwel ijdele hoop zijn. Dariusz Milek, de oprichter van CCC, liet eerder al verstaan dat “eerder met de hakbijl dan met het mes” bespaard zou worden en volgens Bankier.pl zal het bedrijf nu al zijn sportspons­oring voor 2020-2021 stopzetten.

Onder welke voorwaarde­n de sponsor zich zou terugtrekk­en is niet bekend. Bij wielerploe­g CCC wilde gisteren niemand commentaar kwijt.

“De onderhande­lingen met onze sponsor zijn lopende”, laat woordvoerd­er Phoebe Haynes weten. “Maar op dit moment kunnen we geen verder updates geven.”

Het lot van de mannenploe­g en de vrouwenplo­eg zou niet per se aan elkaar gelinkt zijn. Een woordvoerd­er van vrouwentea­m CCC-Liv liet bij weten dat het om twee verschille­nde entiteiten gaat en dat bij hen tot

Wielerflit­s op heden wel alle sponsorver­plichtinge­n zijn voldaan.

Bij het mannenteam van CCC staan op dit moment nog 28 renners onder contract. Naast Van Avermaet zijn dat ook nog de Belgen Nathan Van Hooydonck, Serge Pauwels, Gijs Van Hoecke en Guillaume Van Keirsbulck.

Ook bij het personeel zijn nog eens tien Belgen werkzaam. Van Avermaet en Van Hooydonck hebben nog een contract tot eind 2021, voor de andere Belgische renners loopt hun verbinteni­s af na dit seizoen.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium