Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik heb afgezien van begin tot einde”

- (jpdv)

De slotetappe van ‘The Digital Swiss 5’ leek een beetje op een bergetappe in de Tour begin jaren negentig. Van bij de start reden de Belgen achter de feiten aan. Uiteindeli­jk zou Tim Wellens (28) in Disentis-Sedrun binnen komen als beste Belg op de 29ste plaats, weliswaar meer dan zes minuten achter ritwinnaar Rohan Dennis.

“Zot hoe snel sommige renners startten”, zo evalueerde Wellens. Aan een gebrek aan inzet lag het bij de Lottorenne­r al zeker niet. Van start tot finish leek hij ‘all out’ te fietsen met een gepijnigd gezicht, niet zelden ‘en danseuse’ op de trappers.

“Ik heb afgezien van begin tot einde”, aldus Wellens. “Ik heb al redelijk kunnen trainen tijdens de lockdown, maar kennelijk toch niet genoeg. Dit was zwaarder dan de Ronde van Vlaanderen: langer, meer klimmen en op dit systeem kan je niet in de wielen zitten.”

De Digital Swiss 5 maakte gebruik van Rouvy, een platform dat geen rekening houdt met drafting. De virtuele renners gaan bij eenzelfde wattage altijd even snel, ongeacht of ze een kopbeurt doen of in de wielen zitten. Andere platformen als Zwift of BKool in de virtuele Ronde van Vlaanderen maken die correctie wel.

Niet betrouwbaa­r

De Digital Swiss 5 maakte afgelopen week duidelijk dat Tom Dumoulin gelijk heeft als hij e-racing “niet betrouwbaa­r” noemt. Het merk van rollen dat de renners gebruiken lijkt veel doorslagge­vender dan de benen.

“De ene fabrikant geeft wattages al optimistis­cher door dan de andere”, aldus Wellens. De Lottorenne­rs reden net als Deceuninck – Quick.Step op Tacx en die lijken minder genereus dan bijvoorbee­ld Elite (Team Sunweb, Team Ineos).

Wellens wijst op nog meer ongelijkhe­den.

“Eigenlijk zou iedereen vooraf op de weegschaal moeten staan, want je zal veel sneller gaan als je je gewicht iets lager instelt. En ook de hoogte waarop je verblijft speelt mee.”

Mitchelton­ploegleide­r Matt White wees erop dat zijn renners in Andorra op 1.500 meter fietsen. “Onmogelijk op die hoogte dezelfde wattages te trappen”, aldus White.

Dat excuus wilde Monegask

Wellens niet inroepen. “Ik zat op zeeniveau.”

Vorige week raakte overigens bekend dat Wellens nog tot en met 2021 onder contract ligt bij Lotto Soudal. Hij nuanceert evenwel dat het niet over een echte contractve­rlenging gaat.

“Ik heb in 2018 verlengd voor drie seizoenen, maar omdat de sponsorcon­tracten maar tot 2020 liepen is er toen over twee jaar gesproken in de communicat­ie.”

 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium