Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Goffin en co ruilen racket voor spelconsol­e

-

Het tennis zoekt naar uitwegen in de coronacris­is. En dus start vanaf vandaag, drie dagen lang, het bekende graveltorn­ooi van Madrid met heel wat toppers en een aardige prijzenpot. Virtueel wel te verstaan.

Rafael Nadal, Stefanos Tsitsipas, Alexander Zverev, Kei Nishikori, David Goffin, Andy Murray, Angelique Kerber, Kiki Bertens, Caroline Wozniacki… wat een uithangbor­d vandaag voor het graveltorn­ooi van Madrid, waar vandaag vanaf 15.00u liefst zeventien wedstrijde­n in één dag worden geprogramm­eerd. Neen, het circus draait nog altijd niet, maar het graveltorn­ooi van Madrid, normaal een voorbereid­ingstornoo­i op Roland Garros, heeft een virtuele versie op poten gezet. Hoe dat gaat? Elke speler ruilt zijn racket in voor de spelconsol­e PlayStatio­n4, en ‘speelt’ zichzelf in het videogame Tennis World Tour.

Zo neemt Goffin het in de poulefase op tegen Zverev, Khachanov en Lucas Pouille.

De wedstrijde­n zijn te volgen op het Facebookka­naal van de Mutua Madrid Open. Elke match wordt er eentje met alles erop en eraan, inclusief livecommen­taar van analisten, interviews of een prijzenpot, 150.000 dollar voor het mannentorn­ooi en 150.000 dollar voor het vrouwentor­nooi. De winnaar beslist hoeveel hij geeft aan de tennissers die het momenteel financieel moeilijk hebben. Want daar gaat

Karen

het ook om. Zo werd onder impuls van de Grote Drie – Novak Djokovic, Roger Federer en Nadal – een noodfonds opgericht, Djokovic opperde dat wie tussen 250 en 700 staat, 10.000 dollar moet krijgen. De beste spelers ter wereld zouden daarvoor ongeveer 30.000 dollar moeten afstaan. Of het tot solidarite­it komt, is de vraag.

“Ik zie niet in waarom ik die spelers geld zou moeten geven”, zegt Dominic Thiem aan Krone

Zeitung. “Dan doneer ik liever aan mensen en instanties die het geld echt nodig hebben. Er zijn daar veel tennissers die niet voor 100 procent leven voor hun sport. Er is geen beroep in de wereld waar je aan het begin van je loopbaan de garantie hebt op een goed inkomen. We hebben allemaal moeten knokken om de top te bereiken. Geen enkele tennisser hoeft te strijden om te overleven, zelfs niet degenen die onderaan bungelen op de wereldrang­lijst. Niemand hoeft te verhongere­n.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium