Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zoon schakelt brandweer in

Madeleine Aerts viert ondanks coronabesm­etting 100ste verjaardag

- JAN AUMAN

Als gevolg van de maatregele­n in het door de coronapand­emie zwaar getroffen woonzorgce­ntrum Compostela, dreigde de honderdste verjaardag van Madeleine Aerts zaterdag in mineur te verlopen. Maar dat was buiten zoon Norman en de brandweer van Borsbeek gerekend.

Cheerio, Cheerio, in Borsbeek zingen ze zo.

Met dat vrolijk gezang werd de eeuweling zaterdagvo­ormiddag verrast door familie en buren. Zoon Norman, die uitgereken­d op dezelfde dag 73 werd, en zijn echtgenote Rita waren het best te horen door Madeleine. Zij waren door commandant Patrick De Raedt en enkele andere brandweerv­rijwillige­rs met de ladderwage­n ter hoogte van de derde verdieping van woonzorgce­ntrum Compostela gehesen, waar de jarige verblijft.

De kranige vrouw, die in een lokale wasserij gewerkt heeft en, sinds de dood van haar echtgenoot Georges Van Loo zeven jaar geleden, in Compostela verblijft, werd door enkele zorgkundig­en tot op het terras gebracht. Madeleine is nog bij de pinken, maar toen ze buiten plots oog in oog stond met haar enige zoon en schoondoch­ter, schrok ze toch even. Wat later zweefden ook kleinzoon Danny en achterklei­nkinderen Jeffrey en Elien door de Borsbeekse lucht om de bomma te felicitere­n en op anderhalve meter afstand samen het glas te heffen.

Madame Butterfly

“Met dank aan de Borsbeekse brandweer. Van ver moesten ze niet komen, want de kazerne ligt op honderd meter van het rusthuis, maar je moet het toch maar doen”, aldus een opgetogen feestbestu­urder Norman. De vriendendi­enst was van harte. Madeleines echtgenote Georges is naast diamantsli­jper en wielrenner ook zelf brandweerm­an geweest. Zijn broer Marcel was zelfs een tijd commandant.

“Mama was vooral een goede to

neelspeels­ter. Ze speelde menige hoofdrol in de al lang verdwenen zaal Casino”, herinnert Georges zich de podiumkuns­ten van zijn

moeder. “Een van haar meest legendaris­che rollen was die van

in de gelijknami­ge opera. Ze kon heel goed zin

Madame Butterfly gen. Maar meezingen met het liedje dat we speciaal voor haar verjaardag hadden ingeoefend, zat er niet meer in. Het coronaviru­s heeft ook mama te pakken gekregen en ze heeft weinig zuurstof over. Al vallen de andere symptomen voorlopig gelukkig mee. Ze wordt hier in Compostela prima verzorgd.”

Maandag zal het hele woonzorgce­ntrum taart eten en een glaasje drinken op de broze gezondheid van de op één na oudste bewoner. Burgemeest­er Dis Van Berckelaer zal zijn gelukwense­n noodgedwon­gen virtueel overmaken. “Ook wij hebben mama nu al meer dan een maand niet meer kunnen vastpakken. Van zo gauw het terug kan, komen we haar halen en rijden we met de hele familie naar haar geliefkoos­de Chinese restaurant in Ranst.”

 ?? FOTO JAN AUMAN ?? Madeleine werd zeker op haar 100ste verjaardag goed verzorgd door het personeel van Compostela. Ze hielpen voorzichti­g op het terras van de derde verdieping geholpen, waar haar een grote verrassing wachtte: zoon Norman die het brandweerk­orps had opgetromme­ld.
FOTO JAN AUMAN Madeleine werd zeker op haar 100ste verjaardag goed verzorgd door het personeel van Compostela. Ze hielpen voorzichti­g op het terras van de derde verdieping geholpen, waar haar een grote verrassing wachtte: zoon Norman die het brandweerk­orps had opgetromme­ld.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium