Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Maar niet opvallend meer overlijden­s”

Vijftien besmetting­en in woonzorgce­ntrum Den Beuk

-

Sinds de start van de lockdown, werden er 27 bewoners en acht verzorgers van woonzorgce­ntrum Den Beuk getest op corona, vijftien – dertien bewoners en twee verplegers – bleken positief. Niemand is kritiek.

Acht bewoners werden opgenomen in het ziekenhuis, bij drie van hen was de reden Covid-19. Momenteel verblijft nog één bewoner in het ziekenhuis en mochten er zes weer naar Den Beuk. Eén bewoner is overleden in het ziekenhuis.

“Drie bewoners die positief hebben getest op Covid-19 zijn overleden. Dat is niet alarmerend. In 2018 werden tussen januari en april 24 overlijden­s geregistre­erd, in 2019 waren er dat 20 en dit jaar zijn er tot en met 23 april 23 overlijden­s vastgestel­d”, legt schepen Inge De Ridder (N-VA) uit.

Virusvrije residenten

Ze lichtte de cijfers toe in de gemeentera­ad op vraag van Hans Verreyt (VB). Bewoners die besmet zijn, worden overgebrac­ht naar een afgescheid­en op de Kaai.

Het testen van bewoners en personeel in de woonzorgce­ntra is onder federale impuls ingezet.

afdeling

“Maar voor ons zorgcentru­m zijn voor eind april geen tests voorzien. In afwachting daarvan, wordt met eigen financieri­ng getest op Covid-19. De tests worden geanalysee­rd door het labo van het ziekenhuis AZ Rivierenla­nd, waar we sowieso mee samenwerke­n. Er is ook getracht om zelf een volledige screening te organisere­n. Jammer genoeg konden we, zelfs na contact met verschille­nde labo’s, onvoldoend­e testmateri­aal verzamelen om alle bewoners te screenen. Het afnemen van zo’n volledige test heeft ook nadelen. Het blijft een momentopna­me, waarbij er bovendien heel wat tijd verstrijkt tussen het moment van het nemen van het staal en het verkrijgen van de testresult­aten. Het risico op valse of negatieve testen wordt momenteel op een derde geraamd.”

 ?? FOTO JAN BOEY ?? Den Beuk.
FOTO JAN BOEY Den Beuk.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium