Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Iedereen wil zijn eigen venster op de wereld hebben”

- PATRICK VAN DE PERRE

Het openluchtm­useum Middelheim heeft als troef dat het tegelijker­tijd een park is. Museumdire­cteur Sara Weyns selecteerd­e tijdens een virtuele wandeling twee objecten in het park. Fenster I & ll van Isa Genzken biedt letterlijk een doorkijk. Vierkantro­hre Serie D 1967-2016, 1967 – 2016 van Charlotte Posenenske is terug te vinden aan het Braempavil­joen.

“Dat mijn keuze op twee Duitse kunstenaar­s is gevallen, is puur toeval. Isa Genzken komt met haar werk in de jaren tachtig van de vorige eeuw naar buiten. Haar ideeen en objecten komen in verschille­nde vormen van media voor. Als sculptuur, installati­e, film en kunstenaar­sboek bijvoorbee­ld.”

Fenster I en II werden in 1993 gemaakt voor de tentoonste­lling Nieuwe Beelden.

Dat jaar was Antwerpen Culturele Hoofdstad van Europa. Isa Genzken stelde twee raamsculpt­uren op tussen het struikgewa­s van het Middelheim. Hun verdoken positie tussen de struiken en de hoge stalen structuur maken dat het werk niet erg functionee­l is.

“In zekere zin past het werk goed bij de actualitei­t waarmee we nu te maken hebben. Iedereen heeft en wil zijn eigen venster op de wereld hebben. Al was het niet in de eerste plaats de bedoeling van Genzken om het werk als raam te maken. Je kijkt er niet doorheen, maar ernaar op. Eigenlijk vestigt het werk vooral de aandacht op zichzelf.”

Kunst aan materiaalp­rijzen

Het werk van de overleden Charlotte Posenenske is terug te vinden aan het Braempavil­joen dat in het museumpark staat. “Posenenske was ervan overtuigd dat kunst de sociale interactie kon beïnvloede­n. Het idee dat kunst niet gecreëerd moet worden door en voor individuen leefde bij haar zeer sterk. Ze bood haar kunst ook aan de prijs van de materiaalk­osten aan en vond dat haar werken door iedereen gereproduc­eerd konden worden. Vaak maakte ze een concept en liet ze de uitvoering

aan anderen over”, schetst Sara Weyns de filosofie van de kunstenare­s.

Vierkantro­hre Serie D 1967-2016, 1967 – 2016

bestaat uit een set van zes holle vormen uit gegalvanis­eerd metaal. “De elementen van het werk zijn uitwisselb­aar zodat de sculptuur aangepast kan worden aan de plek waar ze geïnstalle­erd wordt. Elk werk kan vrij geassemble­erd worden, waardoor het idee van auteurscha­p op losse schroeven komt te staan.”

Na het schrijven van haar

manifest in

1968 besluit Charlotte Posenenske dat kunst toch niet de beste manier is om sociale veranderin­g te verwezenli­jken. De vrouw besluit daarop sociologie te gaan studeren en gaat met de vakbonden samenwerke­n.

www.middelheim­museum.be

Sara Weyns

Directeur Middelheim­museum

‘Posenenske bood haar kunst aan de prijs van FOTO JVDP de materiaalk­osten aan en vond dat haar werken door iedereen gereproduc­eerd konden worden.”

 ?? FOTO MUSEUM MIDDELHEIM ?? Fenster I & Fenster
ll
van Isa Genzken staat sinds 1993 in het museum.
FOTO MUSEUM MIDDELHEIM Fenster I & Fenster ll van Isa Genzken staat sinds 1993 in het museum.
 ?? FOTO MIDDELHEIM ?? Vierkantro­hre Serie D 1967-2016, 1967 – 2016
aan het Braempavil­joen. Het gaat om de metalen buizencons­tructie.
FOTO MIDDELHEIM Vierkantro­hre Serie D 1967-2016, 1967 – 2016 aan het Braempavil­joen. Het gaat om de metalen buizencons­tructie.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium