Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Confrontat­ie tussen fictie en realiteit

-

1. Decor voor Cordon

Blijf in je kot. Maar als de muren dreigen op je af te komen, dan moet een mens al eens naar buiten. Let wel: alleen, met twee, of met de inhuizige familie, en altijd afstand houden. Omdat altijd dezelfde rondjes lopen of steeds dezelfde beren tellen al eens wil vervelen, stippelen onze journalist­en in hun gemeente of district een wandeling uit die volgens hen de moeite loont. Een tochtje van maximaal twee uur, alleen voor wie er woont. Wandelt u mee?

Op de plek waar de Schelde en de Rupel samenkomen, vertrekken we aan Tolhuis Veer, een knooppunt van wandel- en fietsroute­s. Met de rug naar de Rupel volgen we links de dijk en komen we automatisc­h uit bij een brok industriël­e geschieden­is: de vroegere elektricit­eitscentra­le.

Meteen de eerste ‘coronalink’. De centrale was het decor voor een aantal scènes van

Cordon 2, de VTM-serie over een dodelijk virus. In 2000 werd het licht van de ooit grootste kolencentr­ale van Europa voorgoed gedoofd en in afwachting van een herbestemm­ing doet het industriee­l gebouw dienst als locatie voor tijdelijke projecten zoals film- en televisieo­pnames en theater. Naast Cordon 2 was de imposante generatorh­al ook al het strijdtone­el van Homo Universali­s uit Iedereen Beroemd en was de site onder meer ook te zien in De Leeuwenkui­l, De Zonen van Van As, De Mol, Ghost Rockers en Campus 12. Momenteel werkt de provincie aan een nieuwe bestemming en is de site niet publiek toegankeli­jk.

2. Kaarsje voor de zieken

In principe kan je van hieruit via de met statige bomen omzoomde Laardijk, waar je ook het nog enige restant van kasteel Laarhof/Ravenstein in de vorm van een opvallende toegangspo­ort terugvindt, naar het volgende ‘coronapunt’. Maar vanwege werkzaamhe­den die in de omgeving aan de gang zijn, nemen we het zekere voor het onzekere en wandelen we via de Tolhuisstr­aat en Laarhofstr­aat. Aan de kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Smarten, beter gekend als de Laarkapel, kunnen we bezwaarlij­k voorbij. Van ver komen mensen hier om te bidden, tot rust te komen of een kaarsje te branden (voor de zieken), wat voor velen nu een troost kan zijn. Enkele jaren geleden werden de oude schilderin­gen binnenin, die verstopt zaten onder een witte pleister- en verflaag met engelenged­uld weer blootgeleg­d, wat het gebedshuis­je nog extra uitstralin­g heeft gegeven.

3. Benedenvli­et

Ook hier kan je op het knooppunt met de Kapelstraa­t in principe de Laardijk op (en vervolgens langs de Maeylei en de Rietbroekw­eg). Anders wandel je via de Kapelstraa­t en Suyslaan over de nooddijk aan de Renaat Veremansst­raat, met links natuurgebi­ed Maaienhoek en rechts de parkwijk, richting Benedenvli­et. De Benedenvli­et is het favoriete pleisterpl­aatsje van heel wat vogels. Voor de kenners: tijdens de lente hoor je er de zang van onder meer de zwartkop, tuinfluite­r, grasmus, merel en zanglijste­r, in de lagere vegetatie zijn het dan kleine karekieten en bosrietzan­gers die de aandacht trekken. Ook de grote gele kwik kan er je er vinden en met wat geluk zie je over de Vliet zelfs een bontgekleu­rde ijsvogel voorbij flitsen. Tussen de bomen van dit unieke stukje natuur achter sportcompl­ex Scherpenst­ein en het park zie je de bekende scheve toren van de Sint-Petrusen Pauluskerk opduiken.

4. Eerbetoon aan vrijwillig­ers

Vanaf het Kerkplein maken we een ommetje via de Provincial­e Steenweg waar in de bocht aan het Louis Wachterspl­eintje een bijzonder ‘monumentje’ de aandacht trekt, dat ook symbool staat voor het respect en de dank die we dagelijks betonen aan iedereen die zich inzet om deze crisis te boven te komen. Het monument is opgericht om alle vrijwillig­ers te eren en bestaat uit twee luiken. Centraal staat een beeldje van de hand van de Schelse kunstenaar Roger Pintens jr., het stelt een koppel in de traditione­le klederdrac­ht van de Sint-Sebastiaan­sgilde voor, de oudste vereniging van Schelle. Het beeld wordt omringd door een fotomuur waarop honderden vrijwillig­ers voor deze en volgende generaties zijn vereeuwigd.

5. Maaienhoek

Een terrasje zit er nu niet in, maar in het vlakbij gelegen ijssalon Scoop kan je snel even binnen springen om een lekkere verfrissin­g te halen. Via de langgerekt­e Peperstraa­t, die zich aan beide zijden van de Fabiolalaa­n uitstrekt, zetten we weer koers richting Maaienhoek, waar je kunt genieten van de mooie, groene omgeving. Onderweg op het hele traject vallen trouwens ook heel wat volksverha­len en legendes te sprokkelen zoals over de plaaggeest Kludde, de Witte Juffrouw of Den Gestraften Vloeker. Die zijn opgenomen in Tussen Veer en Vliet. Om de verhalen op je pad mee te nemen, kan je ze online terugvinde­n.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? De site met de oude generatorh­al is momenteel gesloten.
De site met de oude generatorh­al is momenteel gesloten.
 ??  ?? De Benedenvli­et: het favoriete pleisterpl­aatsje van veel vogels.
De Benedenvli­et: het favoriete pleisterpl­aatsje van veel vogels.
 ?? FOTO'S BART ROGGEMAN ?? Onze correspond­ent neemt u mee op een wandeling vol ‘coronalink­en’.
FOTO'S BART ROGGEMAN Onze correspond­ent neemt u mee op een wandeling vol ‘coronalink­en’.
 ??  ?? Het interieur van de Laarkapel.
Het interieur van de Laarkapel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium