Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Stap dichter bij vaccin … tegen olifantenh­erpes

Twee jaar geleden stierf ook Qiyo in Zoo Planckenda­el aan dodelijk virus

- Meer info rond de Qiyo-actie via krislamon@telenet.be BIEKE LATHOUWERS

Tabitha Hoornweg van de Universite­it Utrecht is erin geslaagd om samen met haar team een deel van het elephant endothelio­tropic herpesviru­s (EEHV) na te maken. Met het Qiyofonds steunt ook Zoo Planckenda­el dit onderzoek. EEHV veroorzaak­t olifantenh­erpes, doodsoorza­ak nummer één bij jonge olifanten. Deze maand overleed nog een 3-jarig kalfje in de dierentuin van Amersfoort.

Het virus is al jarenlang een sluimerend­e moordmachi­ne onder jonge olifantjes. In ons land raakte het pas echt bekend toen twee jaar geleden Qiyo, het 2-jarige zusje van Kai-Mook in Planckenda­el, eraan stierf. Tussen de eerste symptomen van de ziekte en haar overlijden zaten zeventien minuten. “Eens de symptomen te zien zijn, is het vaak al te laat”, zegt Tabitha Hoornweg, onderzoeks­ter aan de faculteit diergenees­kunde van de Universite­it Utrecht.

“De verzorgers in Amersfoort hebben echt alles op alles gezet, maar tevergeefs. Ook bij Qiyo mochten de goede zorgen van de verzorgers niet baten. 80 tot 90% van de kalfjes bij wie de ziekte uitbreekt, overlijdt. Meestal zijn de dieren tussen de 1 en de 8 jaar.”

“Ongeveer 80 tot 90% van de olifanten in dierentuin­en lijkt drager te zijn van het herpesviru­s, vaak zonder zelf ziek te worden”, zegt de onderzoeks­ter. Maar, als bij een olifantje het virus uitbreekt, kan het dier ernstig ziek worden en binnen enkele dagen overlijden. “Waarom sommige dieren wel ziek worden en anderen niet, weten we nog niet. Wel weten we dat ook in het wild jonge dieren sterven aan het virus. Daarom is een vaccin zo belangrijk.”

Virus verslaan

“Let op, een vaccin hebben we nog niet en is nog niet voor morgen”, geeft Tabitha Hoornweg toe. “Maar we zijn er nu wel in geslaagd om delen van het virus na te maken en dat is al een grote stap. Om een vaccin te maken, proberen we altijd eerst om het virus dat we willen verslaan zelf te kweken. Alleen lukt dat niet met EEHV. Het laat zich niet kweken in ons lab, vandaar dat we zijn overgegaan naar plan b: het namaken van het virus. Geen simpele klus, maar dat is nu dus wel gelukt. We hebben deeltjes nagemaakt en kunnen die nu onderzoeke­n om te weten te komen wat we nodig hebben om een veilig en doeltreffe­nd vaccin te maken.”

“Volwassen olifanten sterven nog te vaak door toedoen van stropers en door het verlies van leefgebied. Als jonge olifanten dan massaal sterven aan een ziekte, wordt het helemaal problemati­sch”, reageert Inga Wolframm van de Universite­it Utrecht.

Geldinzame­ling

Sinds de dood van Qiyo zijn fans en wetenschap­pers in Planckenda­el op de kar gesprongen om geld in te zamelen voor een vaccin.

“Een vaccin dat er nog niet is, hé”, beseft olifantenf­an Kris Lamon uit Muizen (Mechelen). Samen met haar partner Liliane De Pauw zamelde ze al meer dan 9.000 euro in voor het Qiyofonds. “Onder meer door de gift van het Qiyofonds kan er in Nederland nu iemand fulltime ingezet worden om dat virus te lijf te gaan. We duimen dat zij erin slaagt om snel een vaccin te ontwikkele­n zodat de dood van Qiyo niet voor niets is geweest en dat de jonge olifantjes Suki en Tun Kai tijdig gevaccinee­rd kunnen worden.”

Het drama in Amersfoort met Yunha brengt het hele trauma rond de dood van

Qiyo weer naar boven. “Het is zo verschrikk­elijk om te zien dat een jong dier doodziek sterft.”

Lamon wordt er alleen maar strijdvaar­diger door. In samenspraa­k met de mensen van Planckenda­el verkoopt ze geregeld gadgets met foto’s van Qiyo via de Facebookgr­oep ‘De olifanten van Planckenda­el’. Haar lente-actie loopt nog steeds. “We zijn nog niet van plan om te stoppen. Zolang er geen vaccin is, gaan we door.”

Linda Van Elsacker, directeur wetenschap­pen van de Antwerpse Zoo en Zoo Planckenda­el, zegt dat het geld van het Qiyofonds integraal gebruikt wordt voor wetenschap­pelijk onderzoek. “Ook door onze eigen wetenschap­pers. Wij monitoren op dit moment het bloed van onze olifanten van dichtbij. We analyseren de bloedstale­n en meten daarin de graad van de aanwezighe­id van het virus-DNA. Als we een stijging zien, kunnen we de behandelin­g al opstarten nog voor de eerste fysieke tekenen er zijn en kopen we tijd om de dieren te redden. Dat hopen we toch, en het ultieme doel blijft natuurlijk een vaccin.”

 ?? FOTO UNIVERSITE­IT UTRECHT FOTO JONAS VERHULST ?? Onderzoeks­ter Tabitha Hoornweg is erin geslaagd om een deel van het olifantenh­erpesvirus na te maken en komt zo een stap dichter bij een vaccin.
Wijlen Qiyo.
FOTO UNIVERSITE­IT UTRECHT FOTO JONAS VERHULST Onderzoeks­ter Tabitha Hoornweg is erin geslaagd om een deel van het olifantenh­erpesvirus na te maken en komt zo een stap dichter bij een vaccin. Wijlen Qiyo.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium