Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Puur tijdverlie­s” ondanks 54.000 doden

Trump hekelt “lamme mainstream media” en stopt met dagelijkse briefings

- PIETER HUYBERECHT­S

Dat zijn “sarcastisc­h bedoelde” suggestie om bleekmidde­l te injecteren ter bestrijdin­g van het coronaviru­s zo’n storm van kritiek deed veroorzake­n, noopt Amerikaans president Trump tot een tegenzet. Voortaan enkel nog ingekorte of zelfs geen dagelijkse briefings meer. Dat liet hij gewoontege­trouw weten via Twitter. Analisten noemden zijn twee uur durende “corona updates” toch al onverhulde campagnebi­jeenkomste­n.

Onder de zonnebank liggen en ontsmettin­gsmiddel injecteren om het coronaviru­s te bestrijden. “En liefst de combinatie van beiden, why not?” Donald Trump zei het tijdens een recente briefing luidop, miljoenen Amerikanen kregen dat gratis gezondheid­sadvies live op televisie mee.

Niet alleen deed het de collectiev­e wenkbrauwe­n fronsen van menig wetenschap­per, er kwamen zelfs virtuele alerts aan te pas van het gerenommee­rde wetenschap­pelijk tijdschrif­t Nature én van producente­n van bleekmidde­l. “Injecteer u alstublief­t nooit met bleekmidde­l, of u sterft.”

Storm van kritiek

Toen de storm van kritiek van vriend en vijand maar bleef aanzwellen, repliceerd­e Trump dat zijn suggestie sarcastisc­h bedoeld was. Er kwam nog een tegenzet: zaterdag was er voor het eerst in twee maanden geen briefing over de tol van corona in de States. Bij deze: zondagavon­d stond de teller van de Johns Hopkins University op meer dan 940.000 besmette Amerikanen en meer dan 54.000 Covid-19-doden. Daarmee is het land veruit het zwaarst getroffen van allemaal.

Trump trok dit weekend via Twitter ten aanval tegen de “lamme mainstream media”. Journalist­en die volgens hem enkel “fake news” de wereld insturen. Hij nam daarbij de rol van Calimero aan: “Wat is het nut als er toch alleen maar vijandige vragen volgen? Ach, het is al mijn inspanning­en niet langer waard.”

Of de Amerikanen de komende weken hun geliefkoos­de dokter Anthony Fauci – de Amerikaans­e Van Ranst – te zien krijgen voor belangrijk­e updates over besmetting­en en mogelijke vaccins, zal dus van het humeur van hun president afhangen. Maar ook van een aantal grote mediakanal­en in de VS, van wie een deel al was afgehaakt omdat Trumps briefings hoe langer hoe meer weg leken te hebben van een Republikei­nse campagneme­eting.

“Zo’n dagelijkse briefing dient om de bevolking echte informatie te geven, vragen te beantwoord­en en ter verantwoor­ding te worden geroepen”, zegt Mike

McCurry, destijds perschef van president Bill Clinton, in The Guardian. “Wat we de voorbije tijd te zien kregen, was meer een theatersho­w.” “Gevaarlijk­e leugens”

Joe Lockhart, ook gewezen perschef in het Witte Huis, zei op Twitter dat hij grote voorstande­r is om de president vooral niet langer urenlang ongefilter­d de ether in te sturen. “Trumps leugens zijn buitenspor­ig en gevaarlijk. Het risico is dat zijn bizar gedrag door velen simpelweg herleid wordt door te stellen ‘tja, het is gewoon Trump’.” Lockhart onderstree­pt dat vele andere miljoenen mensen die boodschap dus wel gewoon ongefilter­d binnenkrij­gen en voor waar aannemen.

Tv-kijkend Amerika kon vaststelle­n hoe Trump ook tijdens zijn coronabrie­fings geen kans onbenut liet om ook updates te geven over illegalen aan de grensmuur met Mexico. Of om te wijzen op zijn unieke gave om de economie uit het diepe moeras te trekken nu er al 26 miljoen Amerikanen werkloos thuis zitten door corona.

Volgens waarnemers van The

New York Times en The Washington Post zullen net die twee thema’s – economie en het stoppen van de toevloed aan immigrante­n – hoog op de agenda komen in aanloop naar de presidents­verkiezing­en van november. Volgens hen zal Trump opnieuw verliezen qua popular votes maar zal hij alles op alles zetten om met die twee thema’s enkele cruciale staten én het presidents­chap binnen te halen.

Xenofobie en Beijing Biden

“Vanwege de implosie van de economie en Trumps totaal foute aanpak van de gezondheid­scrisis, zal hij inzetten op een campagne vol xenofobie”, meent Neil Sroka, communicat­iedirecteu­r van de progressie­ve groepering Democratie voor Amerika. “Eigen blanke arbeiders zullen volgens Trump de economie opnieuw redden, zeker geen gekleurde buitenstaa­nders. In vergelijki­ng zal zijn eerdere campagne van 2016 een lachertje genoemd worden.”

Nog een derde cruciale strategie, menen de waarnemers, wordt het verder voeden van de theorie dat het coronaviru­s per ongeluk uit een Chinees laboratori­um is ontsnapt. China, het land waar zijn grote democratis­che rivaal Joe Biden volgens Trump kind aan huis is. Hij bedacht zelfs al een spottende bijnaam voor zijn democratis­che rivaal: “Beijing Biden.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Zaterdag was er voor het eerst in twee maanden geen briefing over de tol van corona in de States.
FOTO PHOTO NEWS Zaterdag was er voor het eerst in twee maanden geen briefing over de tol van corona in de States.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium