Gazet van Antwerpen Stad en Rand

ZO DRAAGT U EEN MONDMASKER

Alleen nuttig als u deze regels naleeft

-

Mondmasker­s hebben alleen nut in de strijd tegen Covid-19 als u er op de juiste manier

mee omgaat. En dat doet u volgens de overheid zo:

Opzetten

Voor u een mondmasker opzet, wast u grondig uw handen. U raakt best alleen de elastieken of lintjes aan als u het opzet. Het masker moet neus, mond en kin bedekken en moet goed aansluiten aan de zijkanten. Eerst goed zetten op de neus en dan de kin.

Dragen

U probeert het masker zo weinig mogelijk aan te raken. Als het afglijdt of niet goed zit, raakt u best alleen de zijkanten aan om het weer goed op uw gezicht te krijgen. Vermijd te vaak op- en afzetten.

Afzetten

Opnieuw alleen de elastieken of lintjes aanraken. Vlak daarna wast u grondig uw handen. Als u het voor korte tijd moet afzetten, legt u het best op een propere plaats die nadien makkelijk

schoon te maken is of u

steekt het in een luchtdoorl­atende zak.

Wassen

Het mondmasker moet elke acht uur worden vervangen. En bij intensief gebruik om de vier uur, zoals bij een leerkracht die lesgeeft. Als het vochtig of zichtbaar vuil is, moet het nog sneller worden vervangen. Het moet na elk gebruik worden gewassen. Ofwel wast u het in de wasmachine op zestig graden met de rest van de was, ofwel kookt u het vijf minuten in een kookpot die alleen daarvoor wordt gebruikt. U wast uw handen als u een vuil exemplaar hebt aangeraakt. Het masker moet helemaal droog zijn voor u het weer opzet.

Bewaren

Het is best de maskers steeds op eenzelfde, propere plaats te bewaren. Propere maskers raakt u niet aan de binnenkant aan. De vuile doet u best samen in een stoffen zak tot ze gewassen worden. Steek de maskers niet in de diepvries of de ijskast, want de koude zal het virus niet schaden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium