Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“De overheid moet snel duidelijkh­eid geven” “De regering moet niet rond de pot draaien”

Manager is nog altijd geen kampioen met Club

- FOTO BAHNMULLER FRANK

“Ik ben weer verenigd met mijn fiets.” Vincent Mannaert staat ons te woord nadat hij een oude gewoonte weer heeft opgepikt: elke zondagvoor­middag een toertje rijden door het Pajottenla­nd. “De stressmome­nten van de voetbalwed­strijden zijn weggevalle­n. Fietsen helpt om het evenwicht wat te herstellen.”

Viroloog Steven Van Gucht acht het niet onmogelijk dat de competitie nog wordt afgewerkt. Hoe staat Club daar tegenover?

“Wij hadden sowieso heel graag het seizoen afgemaakt. Met Nieuwjaar stonden we tien punten voor, ondertusse­n waren dat er vijftien geworden. We stonden in de finale van de beker en we hadden Europees overwinter­d. Dit zou een historisch seizoen zijn geworden en we hadden het seizoen willen beëindigen met een onvergetel­ijk blauw-zwart volksfeest. Alleen is er een gezondheid­scrisis tussengeko­men, waarop we geen vat hebben. Sinds 12 maart zijn collectiev­e trainingen verboden en voorlopig blijft dat zo tot 8 juni. De competitie afwerken voor het einde van het seizoen is dan ook een utopie.”

Club Brugge wordt aangewezen als “de motor om de competitie te stoppen”.

“Dat klopt niet. De aanbevelin­g om te stoppen is op 2 april unaniem genomen door de raad van bestuur van de Pro League. Daarin zitten vertegenwo­ordigers van alle clubs, zowel van de grote als van de kleine. De kleine clubs hadden vooraf een open brief gestuurd, waarin ze voor een stopzettin­g van de competitie hadden gepleit. Inmiddels heeft de UEFA zich duidelijk uitgesprok­en dat de stopzettin­g van de competitie kan. Nu is het aan de overheid om snel duidelijkh­eid te geven. Dat zijn de feiten. Voor de rest heb ik de voorbije dagen kunnen vaststelle­n dat het niet is omdat de cafés gesloten zijn, dat er geen cafépraat meer wordt verkondigd.”

Voor Michel D’Hooghe zijn wedstrijde­n achter gesloten deuren bijna niet realiseerb­aar. Is dat ook jullie mening?

“Hij spreekt als arts in eigen naam en niet in naam van Club. Maar ik deel wel zijn analyse dat het laten doorgaan van profwedstr­ijden voortduren­d fysiek contact veronderst­elt. Op hoekschopp­en staan er bijvoorbee­ld eenentwint­ig spelers in volle inspanning op een kluit.”

In Nederland werd de competitie al wel stopgezet, maar daar mag Ajax zich niet officieel kampioen noemen. Is dat een scenario waarvoor u ook vreest?

“De situatie in Nederland is anders. Niet alle ploegen hadden evenveel wedstrijde­n gespeeld. De

nummer één en de nummer twee hadden evenveel punten. Bij ons is er sprake van een sportieve logica. 29 van de 30 reguliere speeldagen zijn afgewerkt. Ik stel vast dat vriend en vijand het er over eens zijn dat we de titel verdienen. Nogmaals: wij hebben niet voor deze situatie gekozen, dit is overmacht. Het liefst van al hadden wij de resterende wedstrijde­n en de bekerfinal­e gespeeld. Al was het maar omdat we slechts twee keer eerder in de geschieden­is de dubbel hebben gepakt. Spelers en trainersst­af keken enorm uit naar die finale.”

Kan die bekerfinal­e nog, bijvoorbee­ld in plaats van de Supercup in de aanloop naar volgend seizoen?

“Het is te vroeg om al over volgend seizoen te spreken als je nog niet weet hoe dit seizoen eindigt. Het zou kunnen dat er half mei, na de uitspraken van het BAS, minder profclubs overblijve­n dan er vandaag zijn. Je moet eerst het aantal deelnemers kennen om over een competitie­formule te praten. Een ander probleem is de kalender. Het EK gaat geen tweede keer worden uitgesteld. Dat betekent dat je uiterlijk in het voorlaatst­e weekend van mei 2021 de competitie moet stoppen, terwijl je nu nog niet eens weet wanneer de nieuwe competitie kan beginnen. Dan zwijg ik nog over de mogelijkhe­id van een fameuze tweede coronagolf in het najaar, waardoor de competitie misschien nog eens onderbroke­n wordt..”

Zijn jullie voorstande­r van zestien, achttien of twintig clubs volgend seizoen?

“Er zijn te veel vraagteken­s op dit moment om nu al te speculeren over een nieuw format. Eerst moet er duidelijkh­eid komen over dit seizoen. We zeggen al vele jaren dat we voorstande­r zijn van een reguliere competitie zonder playoffs. Omdat we geloven dat we te veel wedstrijde­n spelen op het moment dat de kwartfinal­es en de halve finales van de Europese bekers worden gespeeld. Het is geen toeval dat Anderlecht, Genk en Club in recente jaren alle drie uitgeschak­eld werden in de kwartfinal­es van de Europa League.”

De Nederlands­e bond roept clubs op tot solidarite­it wat betreft het tv-geld van Champions League en Europa League. Net wat Anderlecht voorstelde.

“Wat versta je onder solidarite­it? Voor ons in geen geval het toedekken van financiële tekorten bij concurrent­en die slecht hebben gewerkt. In België is er bovendien al een solidarite­itsmechani­sme waarbij 15 procent van clubs die zich kwalificer­en voor de groepsfase van de Champions League verdeeld wordt over de andere clubs. Daarnaast zijn er ook solidarite­itsbijdrag­en voor eigen opgeleide spelers. Als Club Brugge hebben we hard gewerkt en zwaar geïnvestee­rd om in die groepsfase

Wel of geen voetbal in België, terwijl het ene buurland wel gaat verder spelen en het andere niet? De discussie begint Patrick Goots, voetbalana­list voor Gazet van Antwerpen, danig op de zenuwen te werken. “Alles draait om geld en macht, en ik begrijp dus wel ergens dat al die clubs voor hun eigen winkel aan het praten zijn. Maar ik begrijp niet dat de regering die hete aardappel maar blijft doorschuiv­en. Zij kan aan dit circus een einde maken, door duidelijk te zijn.”

Duidelijkh­eid die er volgens Goots overigens begin april al was. “Toen was er toch beslist om de Jupiler Pro League stop te zetten en de rangschikk­ing als definitief te beschouwen? En nog altijd zijn we daarover aan het discussiër­en.” Patrick Goots windt zich op. Hij had al lang een kruis gemaakt over dit voetbalsei­zoen. Niets aan te doen. Overmacht. Net zoals er eind maart al een volgens hem logisch einde was gekomen aan het amateurvoe­tbal. “Vraag aan eender welke mens in de straat, die niet van voetbal houdt, waar dit nog over gaat en die snapt er niks meer van. Want als je naar het algemeen belang kijkt, blijft stoppen de enige juiste beslissing.”

Maar Goots beseft het ook: meer dan over al dan niet spelen, gaat dit over macht. En geld. “En dan gaat het over Club Brugge, Gent en Charleroi tegen de rest én onderling. Waarbij beloftes worden gedaan waarvan men weet dat men ze niet kan nakomen. Want je kan niet tegen de ene zeggen dat hij niet zal zakken en tegen drie andere dat ze mogen promoveren. Dat gaat immers niet. Iedereen is aan het lobbyen om er voor zichzelf het beste uit te halen. Maar niemand lijkt bezig met het algemeen belang.”

En daarom had Patrick Goots meer verwacht van de regering, van de Nationale Veiligheid­sraad. “Er moet op een bepaald moment iemand een beslissing opleggen. En dat kan de regering. Alleen blijft die rond de pot draaien en uitstellen. Vreselijk. Er zal ongetwijfe­ld ook in die richting even hard gelobbyd worden, omdat een regeringsb­eslissing ook duidelijkh­eid kan scheppen over het al dan niet terugeisen van tvgelden. Nochtans moet de regering vooral rekening houden met de volksgezon­dheid, zoals ze ook bij de festivals gedaan heeft. En welke beslissing je ook neemt, er zullen altijd benadeelde­n zijn. Maar dat mag geen reden zijn om een beslissing uit te stellen.”

Was België misschien té snel? “Duitsland wil weer voetballen, Engeland en Frankrijk ook. Maar toch denk ik niet dat België te snel wilde beslissen. In Nederland is de competitie nu toch ook stopgezet, met duidelijke regels? En ja, daar komt dan kritiek op, mogelijk zelfs procedures. Maar dat moet dan maar. De beslissing is tenminste genomen. Er is duidelijkh­eid.”

En opnieuw, uitstel zorgt enkel maar voor meer wrevel. En problemen. “Neem nu Beerschot. Dat geeft een duidelijk signaal naar de achterban dat het klaar is voor de volgende stap, door Vanhamel te houden. Ze willen daar vooruitgaa­n. Maar ze moeten blijven stilstaan. Ik vind dat vreselijk. En Beerschot is niet de enige club die dringend duidelijkh­eid nodig heeft over de toekomst.”

Eén ding is wel duidelijk: of er nu nog gevoetbald wordt dit seizoen of pas volgend seizoen, het zal sowieso zonder publiek zijn. “Dramatisch hé. In Italië zeggen ze nu al ‘zeker tot eind dit jaar’. Het zal een ander soort voetbal worden. Ik was bijvoorbee­ld altijd een publiekssp­eler, ik had dat nodig om te presteren. En ik denk bijna elke speler. Het is een te bepalende factor in het voetbal. De winnende goal scoren in de laatste minuut en dan niet richting fans kunnen lopen of aan ‘den draad’ gaan hangen: dat gaat toch niet hetzelfde gevoel geven. Het gaat saai worden.”

Maar is er een alternatie­f? Goots vreest ervoor. “Je kan je enkel afvragen wat het ergste is voor de volksgezon­dheid: zonder publiek spelen en weten dat massaal veel fans gaan afspreken of samenhokke­n, of toch gecontrole­erd publiek toelaten in openlucht? Maar hoe zou je dat laatste doen? Door slechts een deel van het publiek binnen te laten, daarvan een soort beurtrol te maken voor abonnees en dan allemaal op anderhalve meter van elkaar? Ik vrees dat de gemiddelde fan niet zo gediscipli­neerd gaat zijn. Ik zie ze ook niet braaf aanschuive­n aan de tapkraan met anderhalve meter afstand.”

 ??  ?? Club Brugge werd door vriend en vijand al gefelicite­erd met een zestiende titel, maar is nog altijd niet officieel kampioen van het seizoen 2019-2020. Clubmanage­r Vincent Mannaert (45) hoopt op nieuws deze week. “De overheid moet snel duidelijkh­eid geven.”
Club Brugge werd door vriend en vijand al gefelicite­erd met een zestiende titel, maar is nog altijd niet officieel kampioen van het seizoen 2019-2020. Clubmanage­r Vincent Mannaert (45) hoopt op nieuws deze week. “De overheid moet snel duidelijkh­eid geven.”
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium