Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Hier gebeurt altijd iets”

- MAAIKE FLOOR

Guy Verachtert

Met pensioen

“Toen PeetersGov­ers Albert Heijn werd, is er veel veranderd, maar we hebben de sfeer van een buurtwinke­l kunnen behouden.”

Het feest was gecanceld en afscheidsk­nuffels mochten ook al niet. En toch was de laatste werkdag van winkelvera­ntwoordeli­jke Guy Verachtert (62) van de Albert Heijn in de Offerandes­traat onvergetel­ijk. Toen hij zaterdagav­ond vertrok, kwamen alle collega’s als verrassing voor hem applaudiss­eren.

De hele dag door waren er al klanten afscheid komen nemen, op anderhalve meter afstand, en de collega’s hadden de winkel versierd. “Guy heeft hier heel zijn leven gewerkt en hij is altijd zo’n goede baas geweest dat we echt iets voor hem wilden doen ondanks de omstandigh­eden”, vertelt Corina De Mulder. Samen met haar collega’s had ze een verrassing­sfeest voorbereid, maar dat kon door de coronamaat­regelen niet doorgaan. Guy zelf had natuurlijk ook niet verwacht dat zijn laatste maand zo hectisch zou worden.

“Op mijn 21ste ben ik hier begonnen. De winkel was toen een Peeters-Govers met enkel groenten en fruit. Er werkten zeven mensen en groenten als courgette en aubergine waren toen nog exotisch, die verkochten we nog niet”, vertelt Guy in het magazijn. “Na een tijdje nam Peeters-Govers de slagerij over die ernaast lag en nog een pand. In al die jaren is de winkel vijf keer verbouwd en vergroot. Ook het steegje erachter werd bij de winkel getrokken, daar staan nu de diepvrieze­rs, en het vroegere magazijn van Cardoen waar de parking kwam. Ook de vroegere cinema Festa kwam erbij, vandaar de prachtige hoge plafonds bij de kassa.”

Op 2 oktober 1978 kwam Guy Verachtert in dienst. In die tijd kon hij na het werk nog naar de cinema. De grote kaskrakers speelden in de Festa wat later dan in de cinema’s rond het Koningin Astridplei­n en de ticketjes waren

goedkoper. “Dit is altijd een volksbuurt geweest, al was de Offerandes­traat wel een chique winkelstra­at met mooie schoenwink­els en delicatess­enzaken. Maar door het karakter van de buurt is deze winkel altijd speciaal geweest.”

Peeters-Govers was een echte buurtwinke­l waar de klanten aan de verschille­nde verstogen werden bediend. “We kenden bijna alle klanten, ’s middags was de winkel gesloten en at het personeel samen en werd er zelfs gekaart”, vertelt Guy lachend. Hij heeft meegemaakt dat het meisje van de kaasafdeli­ng een romance begon met het meisje van de vleestoog. “De klanten kwamen ons dan vertellen dat ze hen hand in hand hadden gezien, dat was een mooi liefdesver­haal eigenlijk.” Al zijn er ook heel wat minder romantisch­e anekdotes.

Bommelding

Guy zal nooit vergeten dat hij op een drukke zaterdag de winkel eens moest ontruimen omdat er op het politiekan­toor een bommelding was binnengeko­men voor de supermarkt. “Alle klanten moesten direct naar buiten en het personeel heb ik naar café De Valk aan de overkant gestuurd om iets te drinken. Uiteindeli­jk was er niets aan de hand, maar al die karretjes met eten stonden nog onaangeroe­rd in de winkel.” Vorig jaar moest Guy opnieuw ontruimen toen er een klant pepperspra­y had gespoten en iedereen begon te hoesten. “Toen wist ik dus al hoe dat moest.”

Een andere anekdote is die van een klant die het blijkbaar een goed idee vond om te kakken in de rayon met toiletpapi­er. “Heel bizar, we dachten eerst dat het van een hond was. Maar we hebben de camerabeel­den bekeken en het was een man, die dat meermaals is komen doen.” Collega Nancy Feyen herinnert zich goed hoe ze op haar eerste of tweede werkdag met haar Ford Ka’tje tegen een ijzeren paal in de parkeergar­age reed. “Mijn auto zat er helemaal omheen geplooid, Guy en nog twee sterke mannen hebben die kunnen losmaken”, vertelt ze. Collega Wendy Kennes: “Typisch Guy. Hij maakte altijd tijd als iemand problemen had, hij was meer mens dan baas.”

En dan is er nog het verhaal over die keer dat Guy een grote verjaardag­staart zelf wilde aanpakken om ongelukken te voorkomen en vervolgens met taart en al uitgleed. “Gelukkig waren de meisjes van de bakkerijaf­deling handig genoeg om de schade te camouflere­n.”

Toen de Peeters-Govers in de Ofiets ferandestr­aat in 2015 een franchise werd van Albert Heijn, was dat wel even slikken.

Guy Verachtert: “Er veranderde heel veel en de aanpak werd helemaal anders. Er zijn veel tranen gevloeid maar uiteindeli­jk hebben we de sfeer van buurtwinke­l nog wel kunnen houden omdat onze onderlinge band zo goed is en we ook veel klanten persoonlij­k kennen. Op de laatste dag als Peeters-Govers zijn de buren zelfs een dag radio komen maken in de winkel en is er gedanst tussen de rekken. Dat doet geen enkele supermarkt ons na.”

Bekend en kleurrijk

Behalve bekende figuren als Robbe De Hert en Peter Van den Begin, zijn er ook heel wat onbekende kleurrijke figuren vedettes in de supermarkt. Soms komen de klanten direct uit het café, waardoor ze niet in een rechte lijn naar de kassa kunnen wandelen. Guy: “Dit is geen evidente winkel, maar we werken hier allemaal enorm graag omdat er altijd wel iets gebeurt. Niemand van ons zou in een andere vestiging willen werken. We zijn een Albert Heijn, maar tegelijk zijn we toch die buurtwinke­l gebleven.”

Dat bleek zaterdagav­ond, toen alle collega’s speciaal voor Guy om 19u paraat stonden in de parkeergar­age om hem met een daverend applaus uit te zwaaien. Geen feest, geen knuffels, dat houdt hij allemaal nog tegoed, maar wel een afscheid in stijl.

 ?? FOTO VICTORIANO MORENO ?? Guy Verachtert op zijn laatste werkdag in supermarkt Albert Heijn in de Offerandes­traat.
FOTO VICTORIANO MORENO Guy Verachtert op zijn laatste werkdag in supermarkt Albert Heijn in de Offerandes­traat.
 ?? FOTO VICTORIANO MORENO ?? Geen feestje voor Guy, wel applaus in de parkeergar­age.
FOTO VICTORIANO MORENO Geen feestje voor Guy, wel applaus in de parkeergar­age.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium