Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Teennagels gelakt: kunstwerk ‘Het Been’ weggehaald

District wil nu met de buurt op zoek gaan naar alternatie­f voor lege sokkel in Stalinsstr­aat

- JAN STASSIJNS

Kunstwerk Het Been in de Stalinsstr­aat in Deurne is weggehaald op vraag van het Middelheim­museum, de beheerder van het werk. De reden? ‘Vandalen’ lakten de teennagels van ‘Het Been’. “Spijtig, want echt vandalisme kan je dit niet noemen”, zegt districtsb­urgemeeste­r Tjerk Sekeris (N-VA).

“Een kwajongens­streek”, zo noemt districtsb­urgemeeste­r Tjerk Sekeris (N-VA) de gelakte nagels van ‘Het Been’ van kunstenaar Henk Visch in de Deurnse Stalinsstr­aat. Het beeld komt uit de collectie van het Middelheim­museum, en dat dacht daar enigszins anders over. “Het beeld is op hun vraag weggehaald”, zegt Sekeris. “Spijtig, want echt vandalisme kan je dit niet noemen. We hebben zelfs voorgestel­d om de kosten voor het weghalen van de nagellak op ons te nemen, maar dat mocht niet baten. ”

En dus staat de sokkel opnieuw leeg. Een herkenbaar zicht voor de bewoners van de straat, want toen de komst van Het Been werd aangekondi­gd, eind 2017, was het nog tot februari 2019 wachten voor het kunstwerk effectief te bewonderen was. De sokkel waarop het werk geplaatst moest worden, liet bijzonder lang op zich wachten.

Het kunstwerk in de Stalinsstr­aat maakte deel uit van Beeld in de Stad, een project van het Middelheim­museum dat zo meer kunst in de publieke ruimte wilde realiseren. Het oorspronke­lijke idee was dat bewoners elk jaar mee konden beslissen voor een nieuw kunstwerk uit de collectie van het openluchtm­useum. Van dat concept wordt nu afgestapt.

“We gaan nu zelf met de buurt op zoek naar alternatie­ven”, zegt Sekeris. “We denken onder meer na over bespeelbar­e kunst, maar de bewoners mogen zelf suggesties doen. Het kan een permanente opstelling zijn, of iets wisselbaar, ook dat zal in samenspraa­k met de buurt beslist worden. In coronatijd­en is het moeilijk om een participat­iemoment op te zetten en samen ideeën uit te wisselen. Maar we hopen in het najaar ten laatste een nieuw kunstwerk te kunnen plaatsen of op z’n minst een grote stap in die richting te hebben gezet.”

FOTO JVDP Tjerk Sekeris

Districtsb­urgemeeste­r (N-VA)

“Spijtig, want echt vandalisme kan je dit niet noemen.”

 ?? FOTO PATRICK DE ROO ??
FOTO PATRICK DE ROO
 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? De sokkel staat er nog. Het Been Van kunstenaar Henk Visch (foto links) is weggehaald.
FOTO PATRICK DE ROO De sokkel staat er nog. Het Been Van kunstenaar Henk Visch (foto links) is weggehaald.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium