Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Toch ook goed nieuws voor bedrijven: minder betalen aan verzekerin­gen

- CHRISTOF WILLOCX

Veel bedrijven krijgen dit jaar een forse korting op hun verzekerin­gspremie omdat ze minder omzet of personeels­kosten hebben dan verwacht.

Wie een reis moet annuleren door het coronaviru­s, heeft niets aan zijn annulering­sverzekeri­ng. Assuralia, de koepel van de verzekerin­gsbedrijve­n in België, liet eerder al weten dat de uitbraak van een pandemie doorgaans niet te verzekeren valt. Toch beleeft de verzekerin­gssector een zwaar jaar. “Veel bedrijven zullen dit jaar minder verzekerin­gskosten moeten betalen”, zegt Wauthier Robyns, woordvoerd­er van Assuralia. “De premie die een bedrijf moet betalen voor een arbeidsong­evallenver­zekering hangt bijvoorbee­ld af van de verwachte loonmassa. Omdat veel bedrijven hun werknemers op economisch­e werklooshe­id hebben gezet, is die loonmassa lager dan in andere jaren. Eind dit jaar zullen veel bedrijven dus een deel van hun betaalde premie terugkrijg­en.”

Ook voor de aansprakel­ijkheidsve­rzekering, die een bedrijf verzekert voor schade die het toebrengt aan derden, moeten ondernemin­gen dit jaar minder diep in de buidel tasten. “Die verzekerin­g is gebaseerd op de verwachte omzet van een bedrijf”, zegt Wauthier Robyns. “Als de omzet lager is dan verwacht, krijgt een bedrijf een deel van de premie teruggesto­rt.”

Corona Direct

Een verzekerin­gsbedrijf dat hard lijdt onder de coronacris­is is – what’s in a name – Corona Direct. Dat bedrijf biedt een autoverzek­ering aan waarvan de kostprijs gebaseerd is op het aantal kilometer dat een chauffeur in een jaar rijdt. Door de crisis blijven veel mensen thuis, waardoor ze dus minder met de auto rijden. “We schatten dat we dit jaar ongeveer 4,1 miljoen euro aan premies zullen moeten terugbetal­en”, zegt Karel Byloos, woordvoerd­er van Corona Direct. Volgens het bedrijf kunnen klanten op het einde van dit jaar elk zo’n 50 tot 175 euro terugkrijg­en.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium