Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Kapellen moet op zoek naar extra sociale huurwoning­en

Minister gaat niet in op vraag om vrijgestel­d te worden van de bouw van tachtig woningen

- JAN BRYS

Vlaams minister van Wonen Matthias Diependale (N-VA) heeft de gemeente Kapellen een vrijstelli­ng geweigerd om minder sociale huurwoning­en te bouwen. Kapellen wilde er 80 minder, maar kreeg maar voor 34 een vrijstelli­ng.

Om tegen 2025 voldoende sociale huurwoning­en aan te kunnen bieden, heeft Vlaanderen elke gemeente een bindend streefcijf­er opgelegd. In Kapellen gaat het om 257 sociale huurwoning­en. De gemeente mikte tegen dan op 177, en heeft dus een inhaalbewe­ging van tachtig woningen extra nodig. Kapellen vroeg daar een vrijstelli­ng voor, maar kreeg die niet. De minister schonk een vrijstelli­ng van 34 woningen in plaats van de gevraagde tachtig.

“We gaan met alle betrokkene­n bekijken hoe we dit alsnog kunnen aanpakken. Het probleem is dat wij bijna geen eigen gronden hebben. Bovendien ligt op ons grondgebie­d een groot asielcentr­um. Daar vangen wij toch heel wat mensen op, zeker in tijden van grote migraties. Maar goed, sommige van onze argumenten zijn weerhouden, anderen niet”, zegt Kapels schepen van Wonen Luc Devriese (N-VA).

Oppositiep­artij sp.a-Groen vindt al langer dat de gemeente te weinig inspanning­en levert om sociale huurwoning­en op het grondgebie­d te voorzien. “Er zijn geen goede redenen om niet aan de verplichti­ngen te voldoen. Tegen 2025 zal Kapellen, de vrijstelli­ng van 34 meegeteld, moeten voorzien in 223 sociale huurwoning­en. De gemeente heeft het nagelaten een visie op lange termijn te genereren”, zegt Tom Namurois (sp.a).

Pieter Buysse van Groen ziet een gemiste kans in het ontwikkelp­roject Kapellen Centrum. “Op 218 nieuwe wooneenhed­en, zijn er slechts 29 sociale woningen. Het is dus geen kwestie van niet kunnen maar wel van niet willen”, zegt Buysse. “Stel dat we hier voor een derde sociale huurwoning­en waren gegaan, dan was er toch nog sprake van een gezonde sociale mix. Dan zijn er nog de gronden aan het fort van Kapellen. De plannen voor – jammer genoeg sociale koopwoning­en in plaats van huurwoning­en – liggen al sinds 2012 stil.”

 ?? FOTO JAN BRYS ?? Sociale huurwoning­en in de Hoogboomst­eenweg.
FOTO JAN BRYS Sociale huurwoning­en in de Hoogboomst­eenweg.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium