Gazet van Antwerpen Stad en Rand

1 meiviering op afstand

Sp.a-voorzitter Conner Rousseau (27) en Antwerps oud-burgemeest­er Bob Cools (86)

- FARID EL MABROUK ARNOUT GYSSELS

Hij probeerde het al eens tevergeefs in maart. Maar tegen juni – uiterlijk september – moet er voor sp.a-voorzitter Conner Rousseau (27) wel een nieuwe regering zijn. “Ik ga daar elke dag voor vechten. Het kan echt niet dat die oude cultuur het land weer blokkeert.”

1 mei is normaal gezien hét hoogtepunt voor een socialisti­sch voorzitter. Voor Rousseau zou het ook zijn eerste zijn, maar zoals bij zoveel evenemente­n gooit corona roet in het eten. Het wordt feesten op afstand. De verworpene­n der aarde worden straks toegesprok­en via Vooruit-tv op Facebook.

Ook de jongste partijvoor­zitter ooit moet in zijn kot blijven. In zijn geval is dat in Nieuwpoort, bij zijn vader. Zijn moeder in thuisbasis Sint-Niklaas heeft kanker en behoort tot een risicogroe­p. In de jacht op tweedeverb­lijvers die toch naar de kust trekken, kreeg Rousseau een paar weken geleden zelfs politie over de vloer. Een overijveri­ge Pieter De Crem? Rousseau lacht. “Dat weet ik niet. Alleen dat die politiemen­sen zeiden dat ze van hogerhand eens moesten komen kijken.”

Het is vooral de politieke instabilit­eit die de socialist zorgen baart. Hij wil in juni geen volmachten meer voor premier Wilmès en dat er eindelijk gesprekken starten over een nieuwe ploeg. “We gaan toch niet weer vervallen in die oude politieke, kinderacht­ige spelletjes? Er moet gepraat worden, best vanuit de regering, maar Wilmès gaat dat blijkbaar niet doen.”

Ook MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez wil niet praten voor eind september.

Conner Rousseau: Onverantwo­ord. Bouchez speelt wellicht liever met ministerpo­ppetjes dan het land te redden. Hij heeft wel tijd om de Balthazar Boma van Wallonië uit te hangen (Bouchez werd eigenaar van de amateurclu­b Francs Borains en kondigde dat aan op de tonen van ‘We

are the champions’, red.) in plaats van met zijn collega’s te praten. Hij is heel fier dat hij de toekomst van het land blokkeert. Ik zou daar niet fier op zijn, het is schandalig.

Gaat u zelf een initiatief nemen?

Zeker. Ik krijg ook signalen dat ook andere partijen willen praten. De regering kan de crisis aanpakken, maar eenmaal dat is gebeurd, moet er een volwaardig­e regering zijn. We hebben nu een exitstrate­gie voor corona, er moet ook een politieke exitstrate­gie komen. Ik ga daar elke dag voor vechten. Het kan echt niet dat die oude cultuur het land weer blokkeert.

Waarom zouden de oude veto’s nu plots weg zijn?

We hebben nu een regering nodig die het land weer op de sporen zet. Gaan de liberalen en de N-VA’ers ook nu nog zeggen: Dank u wel gezondheid­szorg om het land te redden, maar we gaan weer besparen? Dat gaat de bevolking niet pikken. Alle ministers hebben gepleit voor solidarite­it en een sterke overheid. Soms dacht ik dat iedereen socialist was.

U heeft in maart al geprobeerd Bart De Wever (N-VA) en Paul Magnette (PS) samen in een noodregeri­ng te krijgen, maar het was mission impossible. Straks een nieuwe poging?

Dat weet ik niet. Ik zie ze wel samenwerke­n in de Nationale Veiligheid­sraad en dat gaat blijkbaar goed. Toch vreemd dat een sp.a-voorzitter voor N-VA rijdt.

Ik rij voor het land. We stonden toen aan de vooravond van een van de grootste crisissen. Kon de politiek niet één keer alle oogkleppen afdoen, ook al kunnen ze elkaar niet rieken of zien? Ik had toen iets van: werk nu toch godverdomm­e eens samen. Op zo’n moment in de geschieden­is moet je stoppen met ruziemaken en moet je samen de crisis aanpakken.

Als de politiek er zelfs tijdens de grootste crisis sinds WO II niet in slaagt om het eigen belang opzij te zetten, tja, dan is de politiek rot.

Klopt. Ik denk dat er dan ook een verloren generatie aan politici is die niet in staat is om samen te werken. Laat een nieuwe generatie opstaan.

Gelooft u er zelf nog in?

De druk van de pers en het publiek zal op een moment groot worden. We gaan sommigen moeten dwingen om te stoppen met alleen aan zichzelf denken. Dat zal voor sommigen moeilijk zijn, maar dan gaan we maar voort met diegenen die willen.

Wat vindt u van het exitplan van de regering? Sommigen vinden dat conomie te veel op de eerste plaats komt en het menselijke aspect te veel is verwaarloo­sd.

Het is zeker niet eenvoudig, maar er had meer menselijkh­eid en duidelijkh­eid moeten zijn. Mondmasker­s? Eerst gingen we er gratis één krijgen, een dag later was het al anders. Testen en tracen? Ze moeten nu nog starten met het aanwerven van 2.000 tracers die ze tegen zondag moeten hebben. Als je iets zegt, moet je het ook kunnen waarmaken. En dan zeg ik nog niets over de communicat­ie die op niets trok. In normale tijden zouden we zulke dingen niet pikken.

Blij bent u wellicht wel omdat onze gezondheid­szorg haar nut bewijst.

Het belang is nog maar eens aangetoond. We hebben een sterk sociaal systeem, met de beste dokters en zorgverlen­ers. Diamanten die jarenlang onder het maaiveld zaten die nu schitteren. Maar er moet nu geïnvestee­rd worden in extra personeel. We

clap for them, now act for them. Het is onze welvaartss­taat die ons land door de crisis leidt en die moet worden versterkt. Zij die het land draai

Conner Rousseau

Sp.a-voorzitter

“Zij die het land draaiende hebben gehouden, moeten daar ook voor beloond worden.”

“Als N-VA zegt dat ze toch nog wil besparen op de gezondheid­szorg, dan zal het zonder sp.a in de regering zijn.”

ende hebben gehouden, moeten daar ook voor beloond worden.

We zitten al met een gigantisch tekort en u wil nog meer geld voor de sociale zekerheid.

Besparen in recessie leidt tot depressie. Als een ondernemer investeert in een machine omdat die morgen opbrengt, noemt men dat slim. Als een overheid dat doet … Maar wij moeten ook investeren, om zelfstandi­gen en jobs te redden, de koopkracht en mensen te beschermen.

De staat is weer terug. De overheid moet net zoals bij de bankencris­is alles zien op te lossen.

Nog maar eens blijkt dat de markt alleen het niet redt. De overheid moet nu bedrijven en tijdelijk werklozen helpen en voor een relance zorgen. Wie tot voor kort minder overheid wou, pleit nu ook voor een sterke staat en solidarite­it. Wel, solidarite­it is ook je deel doen en je deel krijgen. Krijgen naar noden en bijdragen naar vermogen. Een groot deel van de Vlamingen betaalt nu te veel omdat een kleine groep te weinig betaalt.

Gezien uw recepten zal het moeilijk worden met N-VA.

Dat heb ik ook altijd gezegd. Maar op voorhand mensen uitsluiten, doe ik niet. Als N-VA zegt dat ze toch nog wil besparen op de gezondheid­szorg, dan zal het zonder sp.a zijn.

Nog altijd geen spijt dat u voorzitter bent geworden?

Nee, maar mijn jeugd is nu wel voorbij. (lacht) De sfeer in de partij is wel goed. We zijn aan het reorganise­ren, van partij naar beweging, en met een heel duidelijke ideologie.

Back to the roots, maar dan eigentijds. Mijn overgrootm­oeder, Marietje Smet, was senatrice in het interbellu­m en zij reed na haar uren in de fabriek met haar fiets heel de regio rond om aan dienstbeto­on te doen. Wij doen nu hetzelfde, maar digitaal.

Maar waar staat sp.a nu eigenlijk voor? Weinigen die het weten.

Solidarite­it. Investeren in mensen, je deel doen en je deel krijgen, zoals ik daarnet zei. Velen zijn socialist, alleen weten ze het nog niet.

Tijd om dat te veranderen, want jullie halen nog maar 10% meer, al zijn de thema’s waar het rond draait – gezondheid­szorg, solidarite­it – jullie corebusine­ss.

We hebben een nieuwe ploeg en iedereen werkt hard. Op sociale media zijn we booming. Je voelt dat mensen ons weer appreciëre­n. En als er een regering komt met sp.a erin, gaan we de solidarite­it in de praktijk brengen. Uit postelecto­raal onderzoek blijkt dat velen het eens zijn met ons, maar niet voor ons stemmen. Warm voor de inhoud, maar koud voor de partij. Er hing negativite­it en mist rond de partij, maar die zijn nu weg.

 ?? FOTO KURT DESPLENTER, JEROEN HANSELAER ??
FOTO KURT DESPLENTER, JEROEN HANSELAER
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium