Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ondernemer­s ontwikkele­n goedkope toepassing voor social distance

Ook Kontichs bedrijf waagt zich aan toepassing om social distance te handhaven

- www.maggylife.eu SYLVIA MARIËN

De concurrent­iestrijd in hulpmiddel­en om uit de lockdown te raken barst los. Er zijn nu al een aantal toepassing­en gelanceerd om sociale afstand te bewaren, maar de goedkoopst­e en simpelste moet voorlopig de ‘Maggy’ van een bedrijveng­roep uit Kontich zijn. Ja, naar Maggie De Block.

Het Antwerpse bedrijf Rombit gaf zijn digitale armband die havenarbei­ders voor gevaren moet waarschuwe­n een ‘upgrade’ als polsband voor social distancing. De Kempense start-up Esoptra ontwikkeld­e met Savitas een QRcode die werknemers van een bedrijf moet waarschuwe­n wanneer ze in contact zijn gekomen met iemand die later Covid-19 blijkt te hebben. En nu stelt Gumption, een bedrijveng­roep van meer dan twintig jonge ondernemin­gen in Kontich, Maggy voor.

“We zien inderdaad dat een aantal partijen zich op die technologi­sche oplossinge­n gooit. Dat is logisch en was te verwachten”, zegt Allan Segebarth, CEO van Gumption. “Meestal zijn het gerecyclee­rde oplossinge­n, toepassing­en die nu een extra functie krijgen. Dat maakt het zeer duur, ik zag al prijzen van 120 tot 170 euro per stuk. Die drempel is te hoog.”

40 euro per stuk

“Een paar weken geleden hebben we met een aantal ondernemer­s onder elkaar nagedacht over hoe we in godsnaam terug naar kantoor zouden moeten. Die anderhalve meter afstand kunnen we in het begin allicht goed bewaren, maar na een tijdje sluipen oude gewoontes er toch weer in. Zo zijn we in minder dan een week tijd tot de Maggy gekomen.”

Maggy is een simpel toestellet­je dat met bluetooth werkt. Het past gewoon in een broekzak of aan een sleutelbos en de batterij gaat vijf dagen mee. Wanneer twee mensen met een Maggy te dicht bij elkaar komen, gaat een alarm af of trilt het toestel. Kostprijs: 40 euro per stuk.

Die prijs kan dalen naargelang de grootte van de bestelling. Want in de eerste plaats is dit een interessan­te oplossing voor bedrijven, waar elk personeels­lid gewoon een Maggy bij zich draagt. “Je hebt geen app nodig, geen persoonsge­gevens. En we werken niet met abonnement­skosten die de prijs doen oplopen”, zegt Segebarth.

Musea en scholen

“Maar ook voor families is Maggy interessan­t. Aan kinderen krijg je social distancing niet uitgelegd. Een Maggy kan dan helpen. Ik denk ook aan musea en scholen.”

Voor wie Maggy wil gebruiken waar niet iedereen er een heeft, zoals in de rij bij de bakker, is er een app. Die zal een signaal geven wanneer die een andere telefoon in de buurt ‘ziet’.

Vanaf midden mei al kunnen de apparaatje­s in grote volumes geleverd worden. “We zijn nog nooit zo snel van idee naar product gegaan”, zegt Segebarth. “En ja, de naam Maggy verwijst naar minister van Volksgezon­dheid Maggie De Block. Haar ‘Blijf in uw kot’-uitspraak staat in het collectiev­e geheugen gegrift. Daarnaast verwijst de naam ook naar de magneten in het logo. Mensen voelen zich tot elkaar aangetrokk­en en met Maggy kan dat zo snel mogelijk weer veilig. Er is ook al veel interesse uit het buitenland, zelfs tot in Dubai.”

Allan Segebarth

CEO van Gumption

“Mensen voelen zich tot elkaar aangetrokk­en en met Maggy kan dat zo snel mogelijk weer veilig.”

 ?? FOTO'S RR ?? De Maggy’s passen in je broekzak of aan een
sleutelbos.
FOTO'S RR De Maggy’s passen in je broekzak of aan een sleutelbos.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium