Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zonnebaden met mondkapje

- Dirk Hendrikx Redacteur brieven@gva.be

Jean-Marie Dedecker, burgemeest­er van Middelkerk­e, maakte er een grapje over op de radio. “Er zijn vrouwen die halfnaakt zonnen om geen aftekening van hun soutien te hebben, maar die zouden wel een mondkapje moeten dragen?” De eindeloze discussies over de mondmasker­s krijgen zo tenminste even een vrolijke zomerse klank. Waarvoor dank, Jean-Marie.

De kustburgem­eesters zijn er nog niet uit hoe we de vakantie in eigen land in goede banen gaan leiden. Ze hebben nog even de tijd. Hoe langer ze wachten, hoe meer zicht we ook krijgen op de strijd tegen Covid-19. Ga eens na wat we allemaal zullen weten op 1 juli: is de schoolgang gelukt? Mag de horeca weer meedoen? Zijn mondkapjes volledig ingeburger­d? Tellen we nog de dagelijkse doden of moeten we alleen nog kleine besmetting­shaarden in de gaten houden? Of wordt het samenleven met het virus een veel grimmiger ondernemin­g?

Niemand die het weet. Zoals ook nog niet te zeggen valt hoe het zit met Zweden; u weet wel, het land waar de cafés en ook de scholen (of toch tot 16 jaar) nog open zijn.

Het doet velen watertande­n, vooral degenen die vinden dat we een veel te hoge economisch­e prijs betalen. Maar zie, het dodencijfe­r blijft oplopen in Zweden, terwijl het elders in Europa daalt. Volgens De

Volkskrant zit Zweden nu aan 233 doden per miljoen inwoners, in Nederland zijn het er 266. Twee weken geleden had Zweden er nog de helft minder (ze tellen ook alleen de geteste personen, niet de vermoedeli­jke, zoals wij). Zweden heeft ook tien keer meer doden dan buurland-met-lockdown Noorwegen en kon de ons helaas overbekend­e drama’s in zorginstel­lingen niet voorkomen. 40% van de sterfte gebeurt daar en er was een groot tekort aan beschermen­de uitrusting. De anderhalf miljoen Zweedse 70-plussers krijgen het dringende advies om zich maximaal te isoleren en zelfs geen boodschapp­en te doen. En dat voor onbepaalde tijd: ook geen geringe opgave. Een aantal wetenschap­pers keurt het beleid van de overheid af. Anders Tegnell, de lokale Steven Van Gucht, verdedigt het. Hij wijst erop dat Zweden even goed probeert de curve af te vlakken om te voorkomen dat gezondheid­ssysteem en samenlevin­g instorten. Maar ze zetten dus meer in op discipline en vrijwillig­heid (“graag alleen essentiële verplaatsi­ngen en thuis werken”). Al grijpen ze in als het te gortig wordt, bijvoorbee­ld door de sluiting van vijf bars in Stockholm.

Mondmasker­s hoeven er nergens en daar lijken ook geen grote debatten over gevoerd te worden. Voor dat laatste zijn ze dan weer zeer te benijden.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium