Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Week proefdraai­en met coronaspeu­rders

Eerst ambtenaren ingezet, vanaf 11 mei zoekt extern bedrijf telefonisc­h uit welke mensen u ontmoette als u besmet bent

- MATTHIAS VANDERASPO­ILDEN

De aanwerving­en zijn pas voor na het weekend, maar de Vlaamse regering wil vanaf maandag een week lang proefdraai­en met ‘contact tracers’ of coronaspeu­rders. De echte start is pas voor een week later, op 11 mei. Tijdens die testweek worden Vlaamse ambtenaren ingeschake­ld, daarna is het aan een extern bedrijf.

Contact tracers krijgen straks een cruciale rol in de versoepeli­ng van de lockdownma­atregelen. De telefonist­en gaan in opdracht van de overheid contact nemen met nieuwe Covid-19-patiënten en in kaart proberen te brengen wie ze tot 48 uur voor hun doktersbez­oek ontmoet hebben. Op die manier wil de overheid monitoren hoe het virus zich verder verspreidt en snel ingrijpen.

Toen bleek dat voor de contact tracing geen app zou worden ingezet, werd die opdracht vorige week maandag na politiek getouwtrek overgeheve­ld van federaal minister Philippe De Backer (Open Vld) naar de deelstaten. Ook daar liep het vervolgens verkeerd, waardoor Vlaanderen uiteindeli­jk pas deze week echt op zoek kon gaan naar een partner voor het project. Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) hoopt vandaag of morgen het contract te tekenen met een externe partner. Die moet niet alleen het hele systeem van opsporing op zich nemen, maar ook het personeel voorzien. En dat is best wel wat: naar schatting 1.200 mensen in Vlaanderen.

De verschille­nde regeringen beslisten woensdagmo­rgen dat die contact tracers op maandag 4 mei aan de slag gaan en een week lang zullen proefdraai­en. In de opstartfas­e wordt een veertigtal Vlaamse ambtenaren ingezet, maar het is de bedoeling dat die zich terugtrekk­en eenmaal de partner het project heeft overgenome­n. Tegen maandag 11 mei moet het hele systeem operatione­el zijn.

Pijnpunten

Maar voor dat lukt, moeten er wel nog een pak pijnpunten worden weggewerkt. Zo werkt de federale overheid nog aan één platform dat zowel in Vlaanderen, Brussel als Wallonië gebruikt wordt. Dat is essentieel om bijvoorbee­ld de contacten van een Vlaming die in Brussel werkt uniform in kaart te kunnen brengen.

Ook de testcapaci­teit moet nog flink de hoogte in. Want zonder extra tests kunnen we nooit weten of iemand al dan niet besmet is en hij of zij anderen heeft besmet. Experts schatten dat er door tracing dagelijks nood is aan 25.000 bijkomende tests, terwijl de totale capaciteit op dit moment nog maar 15.000 per dag is.

De tijd dringt en de kritiek groeit, maar minister-president Jan Jambon (N-VA) maakt zich geen zorgen. In het Vlaams Parlement benadrukte hij gisteren nog eens dat alles in orde komt tegen 11 mei. Het is ook van moeten, want tracing is een voorwaarde om de maatregele­n af te bouwen.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Volgens Jan Jambon komt alles in orde tegen 11 mei.
FOTO PHOTO NEWS Volgens Jan Jambon komt alles in orde tegen 11 mei.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium