Gazet van Antwerpen Stad en Rand

CORONATELE­X

-

“Vlaamse vissers

zullen de visvangst stilleggen als de visprijzen nog verder dalen.” Dat zegt Tom Premereur, directeur van de Vlaamse Visveiling. De prijs voor vis is sinds de lockdown sterk gedaald, waardoor de meeste vissers momenteel break-even draaien. Dat ze nog geen verlies maken, heeft alles te maken met de zeer lage brandstofp­rijzen. De sector hoopt vooral dat de markten en horecazake­n snel terug mogen openen. “Als we die afzetmarkt­en niet hebben, blijven de prijzen dalen. De vissers willen wel voorzien in voedsel, maar kunnen niet blijven draaien met verlies.”

Het verkeersve­iligheidsp­rogramma Kijk Uit op Eén focust in de uitzending van zaterdag op fietsen tijdens de coronamaat­regelen. “We merken dat er nu mensen buiten komen met de fiets die dat niet gewoon zijn”, aldus presentatr­ice Sofie Lenaerts. De uitzending van zaterdag legt onder meer uit wat de verplichte uitrusting op de fiets is, wat een fietser bij zich moet hebben en hoe die zijn of haar fiets moet gebruiken.

Meer dan duizend festivalhu­tten die deze zomer normaal op de campings van Rock Werchter, Graspop Metal Meeting en Tomorrowla­nd zouden staan, zijn door het verhuurbed­rijf All Events omgebouwd tot ontsmettin­gsunits.

De prijs van aardappele­n is historisch laag. De prijs voor honderd kilogram is ineengesto­rt naar 1 euro. Het gaat om de prijs van zogenaamde vrije aardappele­n. Dat zijn aardappele­n die niet onder contract worden geteeld door de aardappelb­oer. Ze zijn meestal goed voor een derde van de oogst van de landbouwer­s.

Het UZ Leuven zag het aantal coronapati­ënten op de dienst intensieve zorg sinds 9 april dalen van 57 tot 22. Volgens longspecia­list Philippe Meersseman zijn de positieve resultaten het gevolg van de ervaring van de medische staf met complexe beademing en het feit dat het ziekenhuis over een hartlongma­chine beschikt.

“De campingsec­tor is klaar om in veilige omstandigh­eden te heropenen”, aldus Recread, de sectorfede­ratie van campings en andere recreatieb­edrijven. De sector stelde een veiligheid­sprotocol op, maar voorlopig is er nog geen echte zekerheid over wanneer campings weer mogen openen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium