Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Nu hang ik een rode blouse van mijn vrouw uit het raam”

Oud-burgemeest­er van Antwerpen Bob Cools miste geen enkele optocht sinds 1955

- PATRICK VINCENT

Voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorl­og zal er op 1 mei in Antwerpen geen betoging zijn waarmee ‘de rooi’ de Dag van de Arbeid te vieren. Oud-burgemeest­er Bob Cools miste geen enkele betoging sinds 1955.

Uit een map op een kast naast zijn bureau haalt Bob Cools, net 86 geworden, een stapel verweerde papieren, samengehou­den met een paperclip. Het is de deels handgeschr­even, deels getypte 1 meitoespra­ak van de Antwerpse burgemeest­er Camille Huysmans uit 1946. “Gevonden op het stadhuis”, zegt de socialist die tussen 1982 en 1994 zelf burgemeest­er van Antwerpen was.

In de speech schrijft Huysmans, op dat ogenblik bijna 75 jaar: “Ik heb tot heden toe, heel juist 56 betooginge­n van 1 mei meegemaakt en ik heb telkens het woord gevoerd, in en buiten België.”

“Straf, hè?”, zegt Cools. Hij glundert. Dat zien we alleen aan zijn ogen, want hij draagt, net als wij, een mondmasker. “De 1 meiviering­en zijn begonnen in 1890 om de achturenda­g af te dwingen, op initiatief van de Amerikaans­e vakbonden in de Tweede Internatio­nale zowaar, en toen was Camille er al bij. In België waren er geen betogingen tijdens de twee wereldoorl­ogen, maar toen zat Huysmans telkens in een niet door Duitsers bezet buitenland, waardoor hij dus geen enkel jaar miste.”

Legerdiens­t

Zelf was Cools er voor het eerst bij in 1955. Als zoon van een “coulante liberaal” was de jonge man socialist geworden tijdens zijn legerdiens­t in het Henegouwse dorpje Casteau. “Ik klopte mijn uren op een bureau”, vertelt hij. “Elke dag kwamen daar drie gazetten: La Dernière Heure, La Libre

Belgique en Le Peuple. De officieren gingen altijd met de eerste twee aan de haal. Voor mij bleef alleen Le Peuple over, de krant van de socialiste­n, en daarin las ik elke dag over wat een fantastisc­h werk de regering-Van Acker leverde, de eerste sinds mensenheug­enis zonder de katholieke­n. Ik was helemaal overtuigd toen de socialiste­n de legerdiens­t inkortten van 24 naar 20 maanden. Met onmiddelli­jke ingang. Ik mocht meteen terug naar huis.” Hij lacht, we zien het aan zijn ogen.

Van Acker was er zelf ook, die eerste 1 mei van de jonge Cools in Antwerpen. “Overal en altijd sprak hij West-Vlaams, dus ook in Antwerpen”, zegt de socialist nu. “Maar de meesten van ons waren wel eens op vakantie in Blankenber­ge geweest. We wisten dus min of meer wat hij uitkraamde.

Bob Cools

Voormalige socialisti­sche burgemeest­er van Antwerpen

“Zeg nu eerlijk! Betogen is toch alleen maar plezant als er volk naar staat te kijken?”

Van Acker was zeer populair, vooral bij vrouwen. Als hij hen een hand gaf, wasten ze hun eigen hand niet gedurende een week.”

Geen enkele gemist

Sinds 1955 heeft Bob Cools geen enkele 1 meibetogin­g gemist. Al stapte hij de laatste twee jaar niet meer mee. Sinds een zware val enkele jaren geleden gaan langere afstanden dan die naar zijn gazettenwi­nkel hem minder goed af. “De voorbije jaren zat ik met nog een paar andere ouwe krawaten in de Vierde Wijk (Cools zegt met opzet niet Sint-Andries, dat is de term van de katholieke­n, red.)

naar de passerende betoging te kijken. Het viel me op hoeveel oude socialiste­n nu achteraan de stoet lopen, bij de PVDA.”

De stoeten zijn niet meer zo lang als tijdens de hoogdagen. Toen liepen er nog veel door de partij gesubsidie­erde muziekkorp­sen mee, net als een zevental turnvereni­gingen onder impuls van Louis Major en hele grote delegaties uit het stadsonder­wijs en de haven. “Die werden gemobilise­erd door de vakbonden.” Echt woelig, zoals in Brussel, werd het in Antwerpen niet dikwijls. “In economisch lastige periodes, zoals in de tijd van de stakingen tegen de eenheidswe­t in het begin van de

sixties, kwamen er soms kerels die je anders nooit zag en sneuvelde er al eens een ruit op de Meir. Maar meestal bleef het rustig.”

Rode vlag

In de 21ste eeuw vond Cools het niet meer zo tof. “Ze leiden ons nu langs de Scheldekaa­ien, waar veel minder volk staat.” Hij kijkt even naar de schedel van het Antwerpse pestslacht­offer, afkomstig uit de kathedraal en nu op een boekenkast hoog boven zijn bureau. “En zeg nu eerlijk! Betogen is toch alleen maar plezant als er volk naar staat te kijken?”

Het coronaviru­s doet nu wat alleen de wereldoorl­ogen vermochten. Elke socialist is verplicht de Dag van de Arbeid vanuit zijn kot te vieren. “Ze vragen ons om vrijdag een rode vlag buiten te hangen”, zegt Cools. “Die hebben wij helaas niet. Maar geen nood. Mijn echtgenote heeft nog een rode blouse. Die zullen we met veel plezier laten wapperen.”

 ?? FOTO JEROEN HANSELAER ?? Uit een map op een kast naast zijn bureau haalt Bob Cools een stapel verweerde papieren.
FOTO JEROEN HANSELAER Uit een map op een kast naast zijn bureau haalt Bob Cools een stapel verweerde papieren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium