Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Er wordt nu al gedacht aan monument voor coronaslac­htoffers”

- (mf)

Na vijf weken binnen gezeten te hebben, zijn Patrick van Rosendaal, zijn vrouw Ineke en de kinderen Marie en Matteo ondertusse­n toch twee keer naar buiten geweest. “Dat deed echt deugd, we hadden er nood aan. Maar we blijven heel voorzichti­g. Vooral ook omdat ons zoontje Matteo (bijna 1) nog operaties moet ondergaan en extra kwetsbaar is. We proberen daarom ’s morgens vroeg de deur uit te gaan of rustige plekken op te zoeken.”

Het valt Patrick op dat er toch nog veel mensen op straat komen in New York en dat lang niet iedereen rekening houdt met de social distancing. “Er komt veel kritiek op joggers, die vaak te dicht bij mensen komen. In de wijk East Village zag ik zelfs affiches hangen met teksten in de trant van: egoïstisch­e loper, ga ’s nachts sporten en respecteer de afstand.”

Als hij heel soms toch ergens naartoe moet, verplaatst Patrick zich met zijn Vespa. “Voor ik een gezin had, gebruikte ik die veel en ik ben heel blij dat ik hem nooit verkocht heb. Nu durf ik namelijk geen taxi of metro te nemen.” Ondertusse­n ligt het aantal coronadode­n in New York al stukken hoger dan het aantal dodelijke slachtoffe­rs van 9/11 en in heel Amerika vielen meer slachtoffe­rs dan in de Vietnamoor­log. Binnen de stadsgidse­nverenigin­g waar Patrick lid van is, wordt al druk gespeculee­rd over de plaats waar een memorial zou kunnen komen voor de slachtoffe­rs. “Daar zijn namelijk al plannen voor. Ik vind dat fantastisc­h, het bewijst de veerkracht van New York. Na het drama van 9/11 is downtown er wel mooier op geworden, met alle vernieuwin­gen en het indrukwekk­ende monument. Hopelijk komt er nu ook een plek om de slachtoffe­rs te gedenken, misschien wel in Flushing Meadows Corona Park in het stadsdeel Queens.” De piek van de curve lijkt ook in New York achter de rug. Dat is positief. “De gouverneur van de staat New York, Andrew Cuomo, probeert zijn speeches af te sluiten met een positieve noot. Vorig weekend deed hij dat met het nieuws dat metrolijn L volledig hersteld is. Die was verwoest na superstorm Sandy in 2012 en het zou nog jaren duren voor die hersteld zou zijn, omdat ze de lijn niet konden stilleggen. Dankzij corona is dat toch gebeurd en dat is geweldig nieuws.”

 ?? FOTO RR ?? VERENIGDE STATEN PATRICK VAN ROSENDAAL
Waar ter wereld je ook woont, iedereen wordt geconfront­eerd
met maatregele­n om de coronapand­emie in te dijken. Antwerpena­ren vertellen ons hoe het er in hun tweede moederland
aan toegaat. Vandaag: stadsgids Patrick van Rosendaal, zijn vrouw Ineke en hun kinderen Marie en
Matteo in New York.
FOTO RR VERENIGDE STATEN PATRICK VAN ROSENDAAL Waar ter wereld je ook woont, iedereen wordt geconfront­eerd met maatregele­n om de coronapand­emie in te dijken. Antwerpena­ren vertellen ons hoe het er in hun tweede moederland aan toegaat. Vandaag: stadsgids Patrick van Rosendaal, zijn vrouw Ineke en hun kinderen Marie en Matteo in New York.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium