Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Malafide personen kunnen inbreken in gesprekken”

UAntwerpen verbiedt videoconfe­rentie-app

-

‘Partycrash­ers’ die een videogespr­ek bombardere­n met porno en racisme, wachtwoord­en die kunnen worden ontfutseld, opnames die te makkelijk kunnen lekken… Ook de UAntwerpen vindt de lijst met veiligheid­sissues te lang en verbiedt voortaan de videoconfe­rentietool Zoom. De app moet zelfs helemaal van de pc af.

In tijden waar thuiswerke­n en videoconfe­rencen de norm is, is Zoom, een programma om met veel mensen tegelijk te videobelle­n, in ijltempo immens populair geworden, met intussen zo’n 300 miljoen gebruikers. Sommigen zweren erbij als een beter alternatie­f voor Microsoft Skype, Slack of Google Meet.

Maar de afgelopen maanden kwam het Californis­che bedrijf al meermaals in verlegenhe­id doordat voortduren­d nieuwe veiligheid­sproblemen aan het licht kwamen.

Ruimtevaar­torganisat­ie NASA, Buitenland­se Zaken in Duitsland, Zoomconcur­rent Google en SpaceX verbieden intussen hun personeel het programma te gebruiken. In eigen land verbiedt nu ook de Universite­it Antwerpen de app.

Windows-wachtwoord­en

De thuishaven van heel wat gevoelige economisch­e en wetenschap­pelijke informatie zegt dat die maar moeilijk kan worden beveiligd. “Bij onzorgvuld­ig gebruik kunnen malafide personen inbreken in de videogespr­ekken”, aldus Peter De Meyer, woordvoerd­er van UAntwerpen. “Windows-wachtwoord­en kunnen gemakkelij­k worden gehackt. Opnames zijn mogelijk, maar worden opgeslagen op een relatief onbeveilig­de cloud. Veilig gebruik vraagt om een omslachtig­e procedure en zelfs dan zijn, zo menen wij, alle issues nog niet opgelost.”

“Bij mijn weten is er geen incident geweest, maar wat zeker meegespeel­d heeft, is dat we vorig jaar slachtoffe­r werden van een stevige cyberaanva­l”, aldus De Meyer. “Zoiets willen we natuurlijk niet nog eens meemaken. In coronatijd­en is alles wat met ICT te maken heeft nog crucialer voor de unief dan anders.”

Geen gecoördine­erd plan

Voor lessen zijn er weinig gevolgen, omdat docenten veelal alternatie­ven inzetten. “De minderheid die met Zoom les geeft, moet dus overstappe­n”, klinkt het.

Niet alleen de UAntwerpen is voorzichti­g met Zoom. Thomas Morehogesc­hool, met verschille­nde campussen in de provincie Antwerpen, raadt het gebruik ten stelligste af, al is er geen formeel verbod.

Een gecoördine­erde aanpak tussen hogeschole­n en uniefs lijkt er evenwel niet. Dinsdag vergaderde de Vlaamse Interunive­rsitaire Raad nog, maar daar kwam de software niet ter sprake.

Peter De Meyer

Woordvoerd­er UAntwerpen

“Windowswac­htwoorden kunnen gemakkelij­k worden gehackt.”

 ?? FOTO REUTERS ??
FOTO REUTERS
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium