Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Wat als er bij een volgende storm nog asbest loskomt?”

Buurvrouw van leegstaand huis zit al maanden met weggewaaid­e gevelplate­n op keukendak

- REBECCA VAN REMOORTERE

In de René Kerssestra­at in Deurne staat een leegstaand huis al jaren te verkrotten. Tijdens de Ciara-storm in februari waaiden gevelplate­n met asbest van het verkrotte huis, dat sinds kort eigendom is van de Stichting tegen Kanker, op het dak van de buurvrouw. Die zijn nog altijd niet weggehaald. “Ik krijg te horen dat ze moeten worden weggehaald door de koper van het huis, maar tijdens deze periode kan het huis niet verkocht worden”, zegt buurvrouw Tamara.

Na de storm op 9 februari merkte Tamara, die niet met achternaam of foto in de krant wil, dat er een aantal grijze gevelplate­n op het plat dak van haar keuken naast haar slaapkamer­raam was gewaaid. Die kwamen van het leegstaand­e huis naast Tamara. “Het huis naast mij werd na een erfenis eigendom van de Stichting tegen Kanker en staat al heel lang te verkommere­n”, zegt ze. Zo hebben de buren onder meer al last gehad van een rattenplaa­g afkomstig uit dat pand. Nu waren het dus de losgekomen gevelplate­n.

“Na de storm werd de schade aan het leegstaand­e pand opgemeten en vastgestel­d door een expert. Die man wist mij te vertellen dat de platen asbest bevatten. Als daar op een correcte en veilige manier mee wordt omgegaan door een gespeciali­seerde firma, hoeft dat op zich geen probleem te zijn, maar de platen liggen wel gewoon los op mijn dak”, aldus Tamara.

Notaris

De platen zelf weghalen zag Tamara om veiligheid­sredenen niet zitten. “Daarom heb ik op 2 april na de controle van de expert de notaris van het pand formeel op de hoogte gebracht met de vraag om ze weg te halen. Ik ben bang dat de platen bij een volgende windstoot opnieuw wegvliegen. Misschien hangen er ook nog andere platen aan het huis los en waaien die ook op een ander huis bij een volgende storm.”

Tamara kreeg van de notaris te horen dat er een asbestinve­ntaris werd opgesteld, om kandidaat-kopers te informeren over de staat van de woning. “De werken moesten volgens de notaris uitgevoerd worden door de koper, hij liet weten dat de Stichting tegen Kanker hierin geen initiatief neemt. Het huis zit momenteel in openbare verkoop, maar door corona zijn huisbezoek­en niet toegelaten dus komt er geen schot in de zaak. Het is toch wel heel straf dat een organisati­e die strijdt tegen kanker dit probleem met kankerverw­ekkende stoffen negeert?”

Klusjesman

De platen liggen nog steeds op het dak van Tamara. Volgens de bevoegde notaris Johan Kiebooms is het moeilijk om de Stichting tegen Kanker hierover te bereiken. “Ze vergaderen maar drie keer per jaar, dus is het moeilijk over zulke zaken een besluit te nemen. Die organisati­e draait ook op vrijwillig­ers en als het over legaten gaat, komt het op de schouders van de notaris terecht. Daarom ben ik zelf aan de slag gegaan en heb ik drie of vier aannemers gevraagd om de platen te verwijdere­n. Ik heb het zelfs aan mijn eigen klusjesman gevraagd, maar geen enkele firma ziet het tijdens deze periode zitten om bij de buurvrouw binnen te gaan, omdat het volgens hen niet dringend is. Ik begrijp vanuit een menselijk standpunt dat de buurvrouw ongerust is, maar de aannemers laten weten dat de platen nu op een plat dak liggen en dus niet meer kunnen gaan vliegen”, aldus notaris Kiebooms.

Communicat­ieverantwo­ordelijke van de Stichting tegen Kanker Sandra Plasschaer­t zegt dat ze niet op de hoogte is van dit specifieke dossier, en bevestigt dat de notaris bevoegd is om vragen rond legaten verder op te volgen. “Wij communicer­en niet over legaten en brengen zulke zaken niet in de openbaarhe­id. Dat is een principe dat we hoog in het vaandel dragen.”

Testament

Het is niet de eerste keer dat het leegstaand­e huis in Deurne-Noord de krant haalt. In juni vorig jaar al trokken de buurtbewon­ers aan de alarmbel. Het huis stond toen al drie jaar lang te verkommere­n. De overleden eigenaar van het huis had zijn eigendom als legaat nagelaten aan een organisati­e die opkomt voor de strijd tegen kanker. Omdat het testament niet duidelijk was ingevuld, geraakte het jarenlang niet uitgeklaar­d welke organisati­e rond kanker effectief recht had op het huis. Na een juridische strijd is dat uiteindeli­jk de Stichting tegen Kanker geworden, het huis werd intussen wel al helemaal leeggemaak­t en nu dus ook in openbare verkoop gezet.

Tamara

Buurvrouw

“Ik krijg te horen dat de platen moeten worden weggehaald door de koper van het huis, maar tijdens deze periode kan het huis niet verkocht worden.”

 ?? FOTO DIRK KERSTENS ?? Het huis staat al jaren te verkrotten en wordt nu openbaar verkocht.
FOTO DIRK KERSTENS Het huis staat al jaren te verkrotten en wordt nu openbaar verkocht.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium