Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“We voelen nu al meer appreciati­e en dat doet deugd”

Wat mag en wat niet? Preventiea­dviseurs op scholen kloppen lange dagen

- JAN STASSIJNS

Leerkracht­en, directeurs, onderwijsk­oepels en scholengro­epen hebben sinds vorige week vrijdag nog eens een tandje bijgestoke­n met het oog op de gedeelteli­jke heropening van de scholen vanaf 15 mei. En de preventiea­dviseurs, die beleven ‘hoogdagen’, zo ook in het Xaveriusco­llege in Borgerhout. “We voelen nu al meer appreciati­e voor onze inzet en dat doet deugd”, zegt preventiea­dviseur Joery Janssens.

Overleg met de directie, met de vakbonden, met ouders en leerkracht­en,... Aan de gedeelteli­jke heropening van de scholen vanaf 15 mei gaat heel veel denk- en vergaderwe­rk vooraf. En dat is uiteraard nodig. Het is geen sinecure om, conform de opgelegde gezondheid­smaatregel­en, een school na weken van afstandson­derwijs opnieuw op te starten. Hoe organiseer je veilig een middagpauz­e? Wat met de in- en uitstroom van de leerlingen? Welke lokalen zijn te gebruiken? In welke lokalen is het respectere­n van de sociale afstandsre­gels vrijwel onmogelijk? Joery Janssens, preventiea­dviseur in het Xaveriusco­llege, adviseert de directie om op die vragen een antwoord te bieden.

De benaming van zijn functie zegt het al. Janssens adviseert.

“En dat is op zich eenvoudig”, zegt hij. “Het uitvoeren in de praktijk, dat is minder evident, maar we doen er alles aan om dat in goede banen te leiden. Een

Joery Janssens

Preventiea­dviseur Xaverius

“Veilige reftermome­nten, dat is niet haalbaar. Daarom kiezen we voor halve dagen.”

groot voordeel dat wij hebben is dat wij deel uitmaken van Kopar (Katholiek Onderwijs Preventie Regio Antwerpen, red.), een netwerk van preventiea­dviseurs uit de ruime Antwerpse regio. Voor Ben Weyts (N-VA, Vlaams minister van

Onderwijs, red.) zijn draaiboek bekendmaak­te, hadden wij al een pre-draaiboek waardoor we sneller konden starten. En dat natuurlijk in overleg met iedereen die het aanbelangt. Daarbij worden de richtlijne­n van de overheid natuurlijk nauwgezet gevolgd. ”

Lokalen opmeten

Voorlopig zitten de voorbereid­ingen nog vooral in de theoretisc­he fase. “Morgen ga ik de lokalen opmeten”, zegt Janssens. “De directie zegt mij welke lokalen ze wil gebruiken, ik ga nakijken of dat haalbaar is. Ook op mijn advies kiezen we bijvoorbee­ld om maar halve dagen les te geven. Vaak is dat ook een kwestie van gezond verstand, want als je de middag moet overbrugge­n, hoe organiseer je dan veilig reftermome­nten? Dat is niet haalbaar, daarom de keuze voor halve dagen. Al zeker voor het secundair. Voor de basisschoo­l moet de knoop nog worden doorgehakt.”

Maar Janssens zat ook de voorbije weken niet stil. Hij ontfermt zich bijvoorbee­ld ook over leerkracht­en die thuis werken. “Ergonomie is ook een aspect van wat ik doe”, zegt hij. “Ik hoor van leerkracht­en dat ze thuis geen degelijke bureaustoe­l hebben. Ze zijn niet voorzien om zo lang van thuis uit te werken. Ook daar geef ik advies. Daarnaast zetten we ook in op sensibilis­eren. We mogen er niet vanuit gaan dat iedereen de regels kent, daarom worden er fiches opgehangen op school, instructie­filmpjes gemaakt,... “

Een oud zeer onder preventiea­dviseurs is dat hun naam wel eens met een ‘z’ geschreven wordt. “De advizeurs, omdat we vaak op een zere wonde moeten blijven drukken”, lacht Janssens. “Het is vaak een ondankbare rol, maar ik voel en hoor ook bij collega’s dat er meer appreciati­e is voor ons werk. En dat is natuurlijk fijn om te horen.”

 ??  ??
 ?? FOTO RR ??
FOTO RR
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium