Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De Wever en Joe Exotic

- Sacha Van Wiele

De Antwerpse gemeentera­ad heeft er twee dagen virtueel vergaderen op zitten. Het had wel iets. De tussenkoms­ten leken korter. De regie verliep vlekkeloos. Alleen was het debat wat steriel. De toeschouwe­r ziet alleen de persoon die spreekt, maar niet de gezichtsui­tdrukking van wie wordt aangesprok­en. Daardoor mis je toch een wezenlijk deel van de sfeer. Deze virtuele gemeentera­ad was voor iedereen te volgen via de website van de stad. Wie dat deed, moet toch af en toe raar hebben opgekeken. Zo zagen de kijkers hoe burgemeest­er Bart De Wever met een hoofdje van Darth Vader raadsleden aanspoorde om hun tussenkoms­t af te ronden. Op de achtergron­d verschenen beelden van stormtroop­ers uit Star Wars, Romeinse legionairs, Tiger King, de Klaagmuur in Jeruzalem en Latijnse citaten. Sommige waren gekozen als niet zo subtiele boodschap aan de raadsleden. Het was telkens weer uitkijken naar wat de volgende achtergron­d ging zijn.

De Wever maakte er duidelijk een gimmick van, maar ook andere raadsleden en schepenen experiment­eerden. Enkele Groenraads­leden kozen voor een groene achtergron­d met de partijnaam. Alleen kwam niet iedereen even flatterend in beeld. Achter raadslid Joris Giebens stond het woord ‘oen’, omdat hij met zijn hoofd de eerste twee letter van Groen bedekte.

Een voordeel van virtueel vergaderen is de goede geluidskwa­liteit. Een groot verschil met de raadszaal in het stadhuis of in het tijdelijke onderkomen van de gemeentera­ad in het Bernardusc­entrum. Daar kan een politicus al eens een sneer geven over een collega zonder dat die het echt heeft begrepen. Bij een virtuele vergaderin­g heeft iedereen het gehoord als je vergeet de micro af te zetten. Zo was er de schampere opmerking van schepen Karim Bachar (sp.a) aan zijn collega en partijgeno­ot Tom Meeuws. “Over dak- en thuislozen zal mijn collega Tom Meeuws antwoorden”, zei Bachar. Alleen dacht hij dat zijn microfoon af stond, toen hij nog aanvulde met: “Dan doet hij ook eens iets.” Oeps.

En thuiswerke­n is een deel van uw privacy opgeven bij zo’n virtuele gemeentera­ad. Iedereen kan binnenkijk­en bij de raadsleden. Zien wat er op de schappen ligt. Welke boeken in de boekenkast staan en welke kleur de gordijnen of de muren hebben.

Welk beeld zou die Antwerpena­ar nu hebben van de politiek en de politici na het bekijken van deze virtuele gemeentera­ad? Hopelijk zien sommigen er nog wel de grap van in. Voor wie echter dacht dat de gemeentera­ad uitsluiten­d een wereld is van serieuze en saaie mannen en vrouwen, moet het toch wel confronter­end zijn geweest. De Wever en Joe Exotic van Tiger King in één beeld. Dat blijft op uw netvlies plakken.

 ?? FOTO RR ??
FOTO RR
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium