Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Wij kunnen nog vijfde, zesde of achtste eindigen”

- KOEN VAN UYTVANGE

Vandaag wordt officieel bekrachtig­d dat het Franse voetbalsei­zoen erop zit. Ook buigt het bestuur van de Ligue 1 zich nu over de toekenning van de Europese tickets. Liefst vijf teams – daarbij ook het Reims van landgenoot Thomas Foket (25) – komen in aanmerking voor twee tickets. Eén ding is alvast zeker: er zal flink geruzied worden.

PSG voor de zevende keer in acht jaar kampioen, Rennes en Marseille naar de Champions League, Lille naar de Europa League en het Toulouse van Aaron Leya Iseka degradeert: daar zal niemand in Frankrijk over discussiër­en. Maar wat met de tweede daler? En vooral: wie mag er nog Europa in, nu blijkt dat voetbal in Frankrijk tot 1 september onmogelijk is? Liefst vijf teams komen in aanmerking voor twee tickets: het Lyon van Rode Duivel Denayer, Nice, Reims, Nantes en bekerfinal­ist Saint-Etienne.

“Afhankelij­k van wat beslist wordt, eindigen we met Reims vijfde, zesde of achtste”, weet Thomas Foket, die net weer in Frankrijk is na weken individuel­e training in België en het lopen nu wel stilaan moe is. “Het eerlijkste voor mij zou zijn dat ze het klassement na 28 speeldagen nemen, toen de competitie werd stopgezet. We stonden toen vijfde. Het spijtige is dat PSG en Strasbourg hun duel van die 28ste speeldag niet konden afwerken. En na 27 speeldagen stond Reims pas achtste, zo dicht ligt het bij elkaar.”

Vier scenario’s

De rangschikk­ing afsluiten na 27 of 28 speeldagen zijn slechts twee scenario’s. Andere denkpistes zijn een eindstand op basis van de gemiddelde punten of de ranking na de heenronde. Er zal nu in ieder geval met spierballe­n worden gerold, vooral door Lyonvoorzi­tter

Aulas. Nadat hij had voorgestel­d om de ranking van vorig seizoen te gebruiken, waarin Lyon derde werd, sprak hij nu weer over playoffs achter gesloten deuren.

“De belangen bij clubs als Lyon

(vijfde na 27 speeldagen, maar ze

vende na 28, red.) zijn groot. Het zou jammer zijn als we nog zakken naar de achtste plaats en Europees voetbal missen.”

 ?? FOTO AFP ??
FOTO AFP

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium