Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik weiger om dit als een verloren jaar te zien”

Coronaviru­s dwarsboomt eerste echte profseizoe­n van 22-jarige Paulien Couckuyt, maar...

- ERIK GYSELINCK

In sneltempo groeide Paulien Couckuyt (22) vorige zomer uit van een relatief onbekende belofte tot een internatio­nale atlete. Uit het niets werd de kinesiste in wording Europees kampioen bij de beloften en plaatste ze zich voor het WK. Dit jaar moest het seizoen van de bevestigin­g volgen...

In Doha haalde de atlete uit Massenhove­n op de 400 meter horden uiteindeli­jk de halve finale op het WK. Intussen maakt Couckuyt als vaste titularis ook al een tijdje deel uit van de Belgische 4x400m-ploeg.

“Het was een prachtig seizoen voor mij, maar ik voelde dat er nog meer inzat”, zegt Couckuyt. “Ik besliste meteen om mijn laatste jaar op de universite­it te spreiden, om me zo profession­eel mogelijk op de Spelen voor te bereiden. Maar het is verhaal is intussen bekend: Tokio is met een jaar uitgesteld en ook het EK in Parijs, waar wij ons als laatste strohalm nog aan vastklampt­en, werd vorige week afgelast. Je zou kunnen zeggen dat dit een verloren jaar is, maar zo zie ik het niet. Dit is gebeurd door overmacht en had niemand kunnen voorzien. Qua voorbereid­ing op bijvoorbee­ld een belangrijk toernooi als de Spelen heb ik zelfs heel veel bijgeleerd.”

Trainer bij Rudi Diels

Door haar schitteren­de seizoen vorig jaar kreeg Couckuyt ook een voltijds studentenc­ontract bij Sport Vlaanderen en werd ze gepromovee­rd tot elite-atlete.

Ze sloot zich ook aan bij Vilvoorde AC, waar ze op een prestatiev­ergoeding kan rekenen. “Het is het derde jaar dat ik in Leuven train bij Rudi Diels (die vooral bekend is al de ex-coach van Kim

Gevaert, nvdr.). Vroeger trainde ik vooral in functie van mijn studies. Nu trek ik meer tijd uit voor mijn trainingen. Mijn Europese titel vorig jaar in Zweden behaalde ik vooral op wilskracht. Het was er niet al te warm en niet de snelste piste, maar ik liep er de perfecte koers: het was een droom die uitkwam. Ik liep in Zweden nog een persoonlij­k record van 56”17, maar intussen heb ik dat verbeterd naar 55”46. Het was ook daar dat ik ben opgevallen bij Carole Bam, de coach van de Belgian Cheetahs, de aflossings­ploeg op de 400 meter. Op het EK indoor was ik nog invalster, maar op het officieuze WK in Oklahoma was ik titularis en veroverden we ons ticket voor het WK in Doha.”

De atlete uit Massenhove­n zette haar eerste stappen in de atletiek als meerkampst­er, maar door rugklachte­n kon ze niet optimaal presteren in het speerwerpe­n, ver- en hoogspring­en en zo schakelde ze over naar de 400 meter horden. In die discipline hoopt ze zich dit jaar toch nog te kunnen tonen. “Natuurlijk hoop ik deze zomer nog enkele wedstrijde­n te kunnen lopen, zoals het BK, de Nacht van de Atletiek en de Memorial Van Damme. Laten we hopen dat dat nog mogelijk is.”

 ?? FOTO PN ?? Paulien Couckuyt (rechts) is ondertusse­n ook een vaste waarde bij de Belgian Cheetahs.
FOTO PN Paulien Couckuyt (rechts) is ondertusse­n ook een vaste waarde bij de Belgian Cheetahs.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium