Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Kortfilm gemaakt in eigen keuken

Pompoen in de hoofdrol, ook hamsteren ontbreekt niet

- BART ROGGEMAN

Hoe maak je in coronatijd­en in godsnaam een film als er geen externe crew en cast zijn toegelaten? Joeri De Jongh uit Schelle waagt zich eraan met een kortfilm in eigen keuken én met een pompoen in de hoofdrol.

Met de hulp van echtgenote Sylvie ging de Schellenaa­r, die in het beroepslev­en actief is als communicat­ieambtenaa­r in Hemiksem, afgelopen weekend aan de slag. Met zijn kortfilm neemt hij deel aan het Zwitserse filmfestiv­al Festival de Courgemétr­age. “De naam van het festival is een woordspeli­ng op court métrage (kortfilm). Courge is pompoen. Dat vond ik meteen een leuke insteek om het scenario op te bouwen rond een pompoen”, lacht Joeri.

De film moest volledig in eigen keuken worden gedraaid. “Vanwege de huidige toestanden werden voor de achtste editie van deze internatio­nale wedstrijd slechts 35 inschrijvi­ngen toegelaten met een aangepast reglement, namelijk met de beschikbar­e middelen draaien in eigen keuken. Ik was van plan voor een poos niet deel te nemen aan wedstrijde­n, maar dit was te mooi en leuk om te laten liggen. Toen we dit huis kochten, zagen we de grote keuken als een van de troeven. In combinatie met de coronafeno­menen zag ik er meteen voer in”, zegt de filmmaker.

“In drie dagen tijd heb ik het verhaal uitgewerkt”, gaat hij voort. “Ook volgend weekend ga ik draaien. Gelukkig kan ik rekenen op mijn echtgenote. Ze komt weliswaar niet herkenbaar in beeld, maar figureert om een aantal handelinge­n uit te voeren. In de film verwerk ik allerlei verwijzing­en naar wat we momenteel doormaken. Ja, inclusief het hamsteren van wc-papier en volgepropt­e voorraadka­sten.”

Analoog

Bijzonder is ook dat Joeri alles filmt op analoge film, in super 8-formaat. “Die fascinatie heb ik geërfd van mijn vader. Vier jaar geleden heb ik al mijn digitaal materiaal weggedaan en ben ik weer overgescha­keld naar analoog. Die korrel en die sfeer die je ermee kan scheppen, vind ik iets hebben. Het doet je ook meer nadenken over wat je maakt. Digitaal kan je alles oneindig opnieuw doen, bij analoog niet. Want dan loopt het kostenplaa­tje al snel enorm op. Een grotere uitdaging”, vindt Joeri.

Eind juni moet de film klaar zijn. “De première van het festival vindt normaal gezien plaats op zaterdag 19 september in Neuchâtel, als de maatregele­n het tegen die periode hopelijk toelaten, want ik wil er dan graag bij zijn.”

 ?? FOTO WALTER SAENEN ?? Komt ook in de film: het toiletpapi­er-hamsteren.
FOTO WALTER SAENEN Komt ook in de film: het toiletpapi­er-hamsteren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium