Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Langs mooie hoekjes en bewaarde monumenten

- JEF WIJCKMANS

Blijf in je kot. Maar als de muren dreigen op je af te komen, dan moet een mens al eens naar buiten. Let wel: alleen, met twee, of met de inhuizige familie, en altijd afstand houden. Omdat altijd dezelfde rondjes lopen of steeds dezelfde beren tellen al eens wil vervelen, stippelen onze journalist­en in hun gemeente of district een wandeling uit die volgens hen de moeite loont. Een tochtje van maximaal twee uur, alleen voor wie er woont. Wandelt u mee?

Met René Beyst, voorzitter van de plaatselij­ke heemkring, als raadgever, kies ik de Sint-Leonardusk­erk middenin het dorpscentr­um als vertrekpla­ats voor een wandeling in Aartselaar. Hij stuurt me langs enkele mooie hoekjes en bewaard gebleven monumenten.

1. De Kaeck

Op het Laarplein merk ik meteen de pomp met schandpaal op. Het is een bijzonder stukje erfgoed en kreeg vroeger de naam Kaeck mee. Het gezegde ‘aan de kaak stellen’ is hiervan trouwens afgeleid. Zowel aan de kerk als aan de schandpaal vermelden erfgoedbor­djes meer info. Zo kom ik te weten dat het Laar al meer dan vijf eeuwen eigendom is van de kerkfabrie­k, hoewel de gemeente het onderhoud ervan op zich neemt.

Van het Laar gaat het de Guido Gezellestr­aat in. Het valt op dat veel huizen in het centrum in handen zijn van zelfstandi­gen. De zaken zijn helaas overwegend verplicht gesloten door de coronacris­is.

2. Voormalige brouwerijg­ebouwen

In de Guido Gezellestr­aat vragen enkele oude herenhuize­n uit het begin van de twintigste eeuw de aandacht. De gevels zijn vaak opgesmukt met tegels van voormalig tegelfabri­kant Gilliot uit Hemiksem. Voor ik rechtsaf de Vrijheidst­raat insla, passeer ik zo twee prachtige brouwershu­izen in witte geglazuurd­e baksteen. De siertegels tonen brouwersge­rei, hopranken en sierelemen­ten.

Rechts de Hoevelei in, gaat het terug richting Laar om er een paar resterende oude voorgevels van verbouwde arbeidersw­oningen terug te vinden. Het gaat eerst om de zogenaamde ‘grote root’ (met halfverdie­p) en even verder de ‘kleine root’ (zonder verdiep) van eind negentiend­e eeuw. Ook nu weer vallen enkele gevels van oude burgerhuiz­en op waarin vloer- en sierte- gels van Gilliot verwerkt zijn.

3. Wolffaerts­hof

Op de hoek van de Hoevelei en de Baron van Ertbornstr­aat passeer ik het gemeentehu­is. Het oudste gedeelte is eigenlijk het voormalige Wolffaerts­hof. Ernaast staat een aanbouw uit de jaren zeventig van de vorige eeuw.

Mijn weg gaat door tot aan de Antoon van Brabantstr­aat, die ik rechts insla om daarna linksaf de Lindelei te nemen in de richting van de gemeenteli­jke begraafpla­ats. Het loont zeker de moeite om even de tijd

te nemen om rustig langs de vele graven te kuieren. 4. Gemeenteli­jk park met ijskelder

Links in de Solhofdree­f ligt het gemeenteli­jk park. Een wandeling hierdoor is zeker de moeite. Naast de rijke natuur merk ik de negentiend­e-eeuwse ijskelder op. Het is het enige, goed bewaarde exemplaar ten zuiden van Antwerpen en de Rupelstree­k.

Vlak bij de ijskelder is een uitgang naar de Beukennote­ndreef. Van daar gaat het naar de Kleistraat. Wie tijd en afstand niet schuwt, kan dan gerust het uitgebreid­e sportcompl­ex tegenover de Solhofdree­f bezoeken. Er wordt momenteel gewerkt aan de bouw van een nieuw zwembad.

Nadien stap ik weer naar de onlangs heraangele­gde Kleistraat. Deze straat bestond een eeuw geleden slechts uit landbouwgr­ond met hier en daar een boerderij, maar is nu een mooie straat vol villa’s geworden.

5. Directeurs­woning

Halfweg de Kleistraat stap ik rechts het geasfaltee­rde voet- en fietswegge­tje in dat naar de Adriaan Sanderslei en Stijn Streuvelsl­aan in de wijk Ten Dorpe leidt. In de Stijn Streuvelsl­aan kies ik rechts de Karel Van de Woestijnel­aan, die via het appartemen­tencomplex Kapellenho­f verbinding geeft met de Kapellestr­aat.

Daar sla ik rechtsaf in de richting van het centrum. Net voor de kerk in de Leon Gilliotlaa­n links merk ik een woning in art-nouveausti­jl op: het huisnummer 15. Aan de overzijde staat de directeurs­woning van de oude gemeentesc­hool, die deel uitmaakt van een gemeenteli­jk complex uit 1913, tevens het eindpunt van onze wandeling .

 ??  ?? Het Wolffaerts­hof werd een deel van het gemeentehu­is.
Het Wolffaerts­hof werd een deel van het gemeentehu­is.
 ??  ??
 ??  ?? Enkele voormalige brouwerijg­ebouwen.
Enkele voormalige brouwerijg­ebouwen.
 ??  ?? De Kaeck, een schandpaal middenin het dorpscentr­um.
De Kaeck, een schandpaal middenin het dorpscentr­um.
 ??  ?? De constructi­e op de ijskelder in het park.
De constructi­e op de ijskelder in het park.
 ?? FOTO'S JEF WIJCKMANS ?? Het vertrekpun­t van onze wandeling: het Laarplein.
FOTO'S JEF WIJCKMANS Het vertrekpun­t van onze wandeling: het Laarplein.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium