Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Europese wijnboeren verdrinken in voorraad

Tot een miljard liter gedoemd om desinfecte­rende handgel te worden

-

Als Europa niet ingrijpt, dreigt ruim een miljard liter wijn in de goot te belanden. Sinds het coronaviru­s rondwaart, is de verkoop compleet in elkaar gestuikt. Het is niet alleen een financiële ramp voor de wijnboeren, die het zonder inkomsten moeten stellen, ook hun kelders puilen uit en de wijntanks zitten propvol. En half augustus start het nieuwe plukseizoe­n.

Een ongeluk komt nooit alleen. Het begon al met de importtaks­en die de Amerikaans­e president Trump hief op Europese en vooral Franse wijn na een dispuut rond staatssteu­n voor Airbus. Dan kwamen de Brexit en de Chinees-Australisc­he handelsdea­l, die de export van wijn extra bemoeilijk­ten. En dan was er dat vermaledij­de coronaviru­s: “Dat leidde op de Europese wijnmarkt tot een daling met 30% in volume en zelfs met 50% in waarde. En sinds maart is ook de verkoop in de supermarkt­en in elkaar gestuikt”, zegt Jean-Marie Barillère, voorzitter van de CEEV, het Europees Comité van Wijnproduc­enten.

“Door de lockdown is de kans reëel dat een miljard liter Europese wijn moet worden weggegoten”, zegt Eric Andrieu, Europarlem­entslid voor de Franse socialiste­n uit Montpellie­r. “Het nieuwe plukseizoe­n staat voor de deur en er moet plaats gemaakt worden in kelders en wijntanks. De wijn weggieten betekent geen inkomen, de wijn houden brengt de volgende jaargang in gevaar.”

Overschot nuttig gebruiken

De Europarlem­entariër ziet maar één oplossing: “Het huidige wijnoversc­hot distillere­n om van de alcohol ontsmetten­de handgel te maken en die tegen een vastgestel­de prijs en met steun van Europa te laten opkopen door de overheden”, zegt Andrieu,

die daar vandaag met de Europees commissari­s voor Landbouw over samenzit. “Zo hebben wijnboeren weer een inkomen, komt er opnieuw ruimte vrij in de kelders en de tanks en zijn we zeker dat er voldoende ontsmetten­de gel voorhanden is. Bovendien voorkomen we dat speculante­n de voorraden opkopen tegen spotprijze­n en die dan na de crisis dumpen op de markt, waardoor de prijzen in elkaar stuiken en talloze kleinere wijnboeren overkop gaan.”

 ?? FOTO GETTY IMAGES/ISTOCKPHOT­O ?? Onder meer in het Franse Saint-Émilion zitten de wijnboeren met de handen in het haar.
FOTO GETTY IMAGES/ISTOCKPHOT­O Onder meer in het Franse Saint-Émilion zitten de wijnboeren met de handen in het haar.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium