Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Hallo, met wie had u de laatste 48 uur contact?

- (mvda)

Wat zijn contact tracers?

Het klinkt buitenaard­s, maar eigenlijk zijn het gewoon telefonist­en die een gemoedelij­k gesprek zullen voeren.

Ik denk dat ik corona heb, wat nu?

Voorlopig volstaat een telefoontj­e om thuis te blijven, maar vanaf maandag gaat de huisarts u ook echt kunnen testen op Covid-19. Blijkt die test positief of heeft de huisarts ook na een (vals) negatieve test het vermoeden dat u corona hebt, dan geeft hij na overleg uw gegevens door op een overheidsd­atabase. Vervolgens krijgt u van een contact tracer een telefoontj­e. Die overloopt met u een vragenlijs­t en probeert in kaart te brengen met wie u contact hebt gehad vanaf 48 uur voor de eerste symptomen opdoken tot het doktersbez­oek. De coronaspeu­rder gaat vervolgens al die mensen traceren om hen te informeren.

Waarom is de invoering van dit systeem eigenlijk nodig?

Om te vermijden dat het virus zich blijft verspreide­n. “Wie besmet is, wordt door de dokter gevraagd veertien dagen thuis te blijven om te vermijden dat ze meer mensen gaan besmetten”, zegt epidemiolo­og Wouter Arrazola de Oñate. “Door de contacten in kaart te brengen, kunnen we de besmetting stoppen.”

Word ik gecontrole­erd als ik veertien dagen binnen moet blijven?

Neen, u krijgt geen enkelband. “Het is wel de bedoeling dat tracers tijdens die periode contact opnemen om te polsen of alles nog in orde is”, zegt Wouter Arrazola de Oñate.

Gaan tracers aan Jan en alleman vertellen dat ik corona heb?

Neen. Ze werken in uiterste discretie en anonimitei­t.

Moet ik eerlijk antwoorden op de vragen van contact tracers?

Neen, maar dat is natuurlijk wel de bedoeling. Tracers zijn geen agenten of detectives, maar mensen die proberen de besmetting­en in kaart te brengen en mensen uit uw kring verwittige­n dat ze misschien besmet zijn. Het is wettelijk niet verplicht om mee te werken, maar de overheid rekent natuurlijk wel op de goodwill van de bevolking.

Gaan de tracers ook de mensen opsporen met wie ik aan de kassa heb gestaan?

Dat zal niet gebeuren, omdat er simpelweg geen beginnen aan is. “We focussen op de bekende contacten”, klinkt het bij de overheid.

Hoelang gaan de contact tracers aan het werk blijven?

Zolang het nodig is. Gisteren werd een interfeder­aal comité Testing & Contactopv­olging samengeste­ld, onder leiding van professor Emmanuel André. Samen met kabinetten en experts moet hij beslissen hoeveel mensen er nodig zijn en hoelang het principe overeind blijft. Dat kan gerust tot het einde van het jaar zijn, als er dit najaar bijvoorbee­ld nog een piek komt. Zijn opdracht wordt ook om de werkwijze in Vlaanderen, Brussel en Wallonië op elkaar af te stemmen. Dit is immers een compromis à la belge: de federale overheid levert het platform, de deelstaten het personeel. Maar iedereen moet met elkaar blijven overleggen. Wie woont in Vlaanderen maar werkt in Brussel komt bijvoorbee­ld met twee diensten in contact.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium