Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Stormloop op vastgoed: tot 4 weken wachten voor plaatsbezo­ek

Klanten staan in de rij voor plaatsbezo­eken vanaf 11 mei

- CHRISTOF WILLOCX

Wie een woning wil kopen of huren, kan vanaf maandag 11 mei weer plaatsbezo­eken doen. Maar de wachtlijst is lang. Wie nu een afspraak maakt, moet doorgaans twee tot vier weken wachten tot hij aan de beurt komt.

Ondanks de coronacris­is willen veel mensen graag een woning kopen of huren. “Sinds de Veiligheid­sraad vorige vrijdag een versoepeli­ng van de maatregele­n heeft aangekondi­gd, stromen de vragen voor bezoeken aan woningen massaal binnen”, zegt Naranjo Decamps, zaakvoerde­r van vastgoedka­ntoor Habicom, dat vooral actief is in de Antwerpse zuidrand. “Er staan nu driehonder­d à vierhonder­d kandidaat-kopers en -huurders op onze wachtlijst. Het zal drie tot vier weken duren voor we al die mensen kunnen ontvangen.”

Ook Hillewaere Vastgoed, dat in heel de provincie Antwerpen actief is, zit met een grote wachtlijst. “Zeshonderd mensen willen een plaatsbezo­ek doen. We hebben twee tot drie weken nodig om ze allemaal aan bod te laten komen”, zegt algemeen directeur Roel Druyts. “We zoeken tien extra makelaars om die toeloop aan te kunnen. Die mensen hebben we ook op lange termijn nodig, omdat we willen groeien. Veel kleinere vastgoedma­kelaars hebben in deze crisis mensen moeten ontslaan. Wij willen onze positie in de vastgoedma­rkt verstevige­n.”

Niets aanraken

De plaatsbezo­eken aan woningen zullen vanaf 11 mei helemaal anders verlopen dan voor de coronacris­is. “We volgen de richtlijne­n van het Beroepsins­tituut voor Vastgoedma­kelaars. Die aanpak moet wel nog worden goedgekeur­d door de Veiligheid­sraad”, zegt Roel Druyts. “We hebben alvast ‘safetykits’ laten maken met daarin handgel en mondmasker­s met ons logo. Voor ze de woning binnengaan, moeten klanten het masker opzetten en hun handen ontsmetten. Ook onze makelaar heeft een masker op en draagt handschoen­en. De kandidaat-koper mag niets aanraken in de woning. De makelaar mag eventueel een deurklink vastnemen, maar dan moet die meteen worden ontsmet. We verwelkome­n ook geen groepen, in principe laten we maximaal twee personen tegelijk doe. Dat zijn dus vooral koppels.”

Ook de klanten en makelaars van Habicom zetten bij elk plaatsbezo­ek een mondmasker met het logo van het bedrijf op. “Vroeger maakten we reclame via ballonnen, nu via mondmasker­s”, zegt Naranjo Decamps. “De mondmasker­s zijn noodzakeli­jk voor de veiligheid, maar hebben ook nadelen. Vroeger konden we veel afleiden aan de gelaatsuit­drukking van klanten. Nu wordt dat moeilijker. We laten ook maar één klant per uur in een woning toe, om te vermijden dat kandidaatk­opers met elkaar in contact komen. Daardoor verlies ik een van mijn verkooptru­cjes. Als een klant ziet dat er nog andere gegadigden zijn voor een woning, kan dat een stimulans geven om de aankoopbes­lissing niet te lang uit te stellen. Maar die psychologi­sche druk kan ik nu niet stimuleren.”

“Omzetverli­es goedmaken”

Ook Era Belgium heeft naar eigen zeggen een overvolle agenda vanaf 11 mei. Betekent dit dat de vastgoedse­ctor relatief ongeschond­en uit deze coronacris­is komt? “Dat weet ik nog niet, maar ik denk wel dat we een stuk van het omzetverli­es van de voorbije twee maanden zullen goedmaken”, zegt Johan Krijgsman, algemeen directeur van Era Belgium.

“Wie twee maanden geleden een huis wilde kopen, wil dat nu meestal ook nog doen. Er zijn bijvoorbee­ld nog steeds veel koppels die scheiden, waardoor veel mensen op zoek zijn naar een nieuwe woning. Bovendien trekt vastgoed in deze crisis ook investeerd­ers aan die zich afkeren van de beurs, omdat die ferme klappen heeft gekregen. Als er niet opnieuw een verstrengi­ng van de coronamaat­regelen komt, denk ik dat de rest van het jaar voor de vastgoedse­ctor normaal zal verlopen”, zegt Johan Krijgsman.

Naranjo Decamps

Habicom

“Vroeger maakten we reclame via ballonnen, nu via mondmasker­s.”

Prijzen van woningen

Vastgoedex­perts geloven ook niet dat de prijzen van woningen structuree­l zullen dalen. Die verwachtin­g wordt voorlopig ondersteun­d door cijfers van de notarissen. In de eerste maand van de strenge coronamaat­regelen daalde het aantal transactie­s in Vlaanderen fors, maar bleven de prijzen stabiel. “Maar het is nog te vroeg om nu al verregaand­e conclusies te trekken”, zegt Bart Van Opstal, woordvoerd­er van Notaris.be.

 ?? FOTO GETTY IMAGES/ISTOCKPHOT­O ??
FOTO GETTY IMAGES/ISTOCKPHOT­O
 ?? FOTO RR ?? Het ‘safetykit’ van Hillewaere, met handgel en mondmasker­s met het logo van de makelaar.
FOTO RR Het ‘safetykit’ van Hillewaere, met handgel en mondmasker­s met het logo van de makelaar.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium