Gazet van Antwerpen Stad en Rand

HEROPENING OP 18 MEI Vrees dat ouders hun kinderen toch gaan thuishoude­n

- (wer)

De gedeelteli­jke heropening van de scholen op maandag 18 mei wordt zowel voor directies als voor gezinnen zo’n moeilijke puzzel dat sommige ouders het al niet meer zien zitten. De vrees bestaat zelfs dat velen van hen hun kinderen gewoon gaan thuishoude­n.

Nu blijkt dat de heropening van de scholen slechts geleidelij­k gebeurt, is het enthousias­me bij vele ouders weggeëbd. “Voor gezinnen met meerdere kinderen wordt het een erg ingewikkel­de puzzel, bijvoorbee­ld wanneer één kind wel halve dagen naar school mag, terwijl het andere van thuis les blijft volgen”, waarschuwt de Vlaamse Confederat­ie van Ouders en Ouderveren­igingen (VCOV).

Ook de Gezinsbond kreeg al honderden reacties van ouders die de gefaseerde heropening maar moeilijk krijgen gebolwerkt, “zeker nu veel ouders weer fulltime aan de slag moeten”.

Sommige ouders lopen gewoon verloren in het kluwen van leerjaren die straks al dan niet een halve dag per week naar school mogen. “De directies gaan heel duidelijk moeten communicer­en om ervoor te zorgen dat iedereen mee is”, zegt Karolien Bouchet, directeur Onderwijs van het VCOC. En dan is er nog het veiligheid­saspect: volgens ouderveren­igingen zijn er veel ouders die hun kind thuishoude­n om veiligheid­sredenen. En er zijn ook ouders voor wie de heropening eigenlijk niet meer hoeft. Niet alleen omdat bij sommigen het afstandson­derwijs goed lukt, er zijn ook ouders die menen dat die paar (halve) dagen school dit schooljaar maar weinig zin hebben.

Eerder zei Lieven Boeve, topman van Katholiek Onderwijs Vlaanderen, dat het wel degelijk de bedoeling is dat ouders hun kinderen naar school sturen wanneer de school voor hen weer in onderwijs voorziet. “We zullen dat ook opvolgen wanneer dat niet gebeurt.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium