Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Pas dinsdag nieuwe koerskalen­der

- (jpdv, hc)

Dan toch nog geen nieuwe WorldTourk­alender. UCI wil zes dagen tijd kopen om beter inzicht te krijgen in de verschille­nde nationale regelgevin­gen rond sportevent­s. Wellicht weten we dinsdag wanneer de Ronde van Vlaanderen en Gent - Wevelgem zullen plaatsvind­en.

Het was UCI-voorzitter David Lappartien­t zelf die gisteren meteen duidelijk maakte dat de nieuwe wielerkale­nder - tegen alle verwachtin­g in - dan toch niet geofficial­iseerd kon worden. Er zijn simpelweg nog te veel vragen. Kan de Dauphiné doorgaan voor de Tour (29 augustus - 20 september) nu events met meer dan 5.000 man niet kunnen tot 1 september? Wat met de nationale kampioensc­happen die voorzien zijn voor 22 en 23 augustus? In Nederland is dat al zeker niet haalbaar. De UCI wil dat soort problemen beter kunnen inschatten en stelt de voorstelli­ng van de kalender uit tot dinsdag.

Grote verrassing­en moeten niet meer verwacht worden. Flanders Classics weet dat Gent - Wevelgem en de Ronde van Vlaanderen op een zondag tussen 4 en 18 oktober zullen vallen. “Elke datum is goed voor ons”, zegt CEO

Tomas Van Den Spiegel. “Zeker in mei moeten we zekerheid hebben om alles in gang te kunnen steken.” Hij hoopt ook dat de officiële kalender als een point of

no return kan gelden. Waarmee hij bedoelt: wedstrijde­n die nadien toch niet zouden kunnen plaatsvind­en, verdwijnen dan definitief voor 2020. “Want je kan niet blijven onderhande­len.”

De Ronde van het Baskenland en de Clasicá San Sebastian gooiden gisteren de handdoek. De Vuelta knipte officieel de Nederlands­e start weg. De vierde etappe is nu de openingsri­t van de Ronde van Spanje, die maar achttien koersdagen telt. Op de kalender die vorige week uitlekte, stond 1 november aangeduid als startdatum, maar wordt dat straks ook officieel? Goed mogelijk dat er toch nog met datums wordt gegoocheld.

Ook als er dinsdag witte rook komt, blijft het een kalender onder voorbehoud. De evolutie van het coronaviru­s bepaalt wat kan en wat niet. De UCI stelde een stuurgroep aan die zal nagaan hoe koersen er straks zouden kunnen uitzien. Ook Tomas Van Der Spiegel benadrukt dat de Ronde er heel anders zal uitzien. “50.000 mensen op de Kwaremont, dat zal niet kunnen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium