Gazet van Antwerpen Stad en Rand

HEET VAN DE TONG...

Mag een tandarts volgens u een ‘coronasupp­lement’ aanrekenen?

-

Voorwaarde­n

Wat mij betreft mogen tandartsen de extra kosten die ze maken – een gewoon mondmasker, steriliser­en van de benodigdhe­den en handschoen­en horen daar dus niet bij, dat doen ze normaal ook – doorrekene­n aan de patiënt, maar onder verschille­nde voorwaarde­n. De patiënt moet dit integraal terugbetaa­ld krijgen, om te vermijden dat er nog meer mensen een bezoek aan de tandarts uitstellen om financiële redenen. De tandarts mag ook niet meer aanrekenen dan zijn effectieve kosten, hier mag absoluut geen winst op gemaakt worden. Deze extra kosten mogen ten derde niet ingebracht worden als beroepskos­t, anders passeren ze twee keer langs de kassa. Ten slotte kan dit alleen in een eerste periode: op termijn moet een systeem uitgebouwd worden via bijvoorbee­ld de ziekenfond­sen, dat tandartsen gratis voorziet van het nodige beschermma­teriaal zodat de extra kost niet meer aan de patiënt moet worden gepresente­erd.

VIVIANE VAN DER MAEREN, HEMIKSEM

Sparen voor de tandarts

Omdat een tandartsbe­zoek altijd een aderlating voor mijn financiën is, ga ik zelden of nooit. Ik heb nu twaalf jaar gespaard om nog eens een bezoek te riskeren, en nu komt er weer eens een extra bij. Dus weer een jaartje langer proberen te sparen van mijn pensioen. Op de ziekenkas moet ik niet rekenen, want omdat ik niet rijk genoeg ben om elk jaar te gaan, krijg ik niets terugbetaa­ld als ik na vele jaren sparen toch nog eens kan gaan. Ik zit al wel meerdere jaren met tandpijn, maar dat wordt een gewoonte. Het nieuwe normaal...

BART GOUDBLOEM, DEURNE

Bij de haren getrokken

Ik vind echt dat dit niet kan. Gaat de bakker dan ook een coranasupp­lement voor zijn brood aanrekenen? En de beenhouwer voor een kilo gehakt? Dit is echt bij de haren getrokken.

ERIK GOYVAERTS, ANTWERPEN

Schande

Mijn vrouw en dochter werken al weken als verpleegku­ndigen in de vuurlinie. Zolang zij minimale degelijke beschermin­g en de beloofde coronaprem­ie niet ontvangen,

denk ik er nog niet aan ook maar 1 euro extra te betalen! Schande!

DIRK HERMAN, KAPELLEN Sneeuwbale­ffect

Zo’n supplement is om verschille­nde reden geen goed idee. Tandartsen behoren ten eerste tot een groep van welgesteld­e mensen. Ze zijn beter bestand tegen financiële tegenslage­n dan de gewone man. Ten tweede: de beschermin­gsmaterial­en die een tandarts nu gebruikt zijn dezelfde als diegene die hij normaal gebruikt. Het zijn dus alleen de meeruitgav­en aan beschermin­gsmateriaa­l die een extra kost kunnen zijn. Al die bijkomende kosten kunnen fiscaal afgetrokke­n worden. Ten derde: in tijden van corona getuigt dit van weinig solidarite­it met je medemens. Ten vierde: als de tandartsen erin slagen om dit door te drukken, dan zal dat een sneeuwbale­ffect hebben op alle medische en paramedisc­he beroepen. Iedereen zal een deel van de koek willen hebben. En de rekening zal aan de gewone burger gepresente­erd worden.

JOOST VAN PETEGHEM

 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium