Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Buit: twee spelcomput­ers en iPhone

Tot zes jaar cel voor home invasion bij 17-jarige

-

Drie jongemanne­n hebben celstraffe­n tot zes jaar gekregen voor een home invasion in de Lageweg in Antwerpen. Ze sloegen een 17-jarige neer en gingen ervandoor met een telefoon en twee spelcomput­ers.

Op 6 december 2018 belde Yibulayin Y. (20) rond 11u bij het slachtoffe­r aan met de vraag of hij even naar het toilet mocht. Achter hem dook Mohammed D. (19) op die de tiener een wapen op zijn voorhoofd plaatste. Yibulayin Y. had intussen een mes getrokken. Beiden eisten goud en geld.

Samen met het slachtoffe­r doorzochte­n ze de woning, maar ze konden niets vinden. Mohammed D. sloeg de tiener op het hoofd en gaf hem een kniestoot tegen de borst. Hij nam ook het mes van Yibulayin Y. over en sneed het slachtoffe­r ermee in de hand. De tiener werd daarna met broekrieme­n vastgebond­en. De twee overvaller­s vertrokken met een Playstatio­n, X-Box en iPhone.

De politie kwam de daders op het spoor toen de gestolen smartphone weer in gebruik werd genomen. De eigenaar verklaarde dat hij het toestel van Mohammed D. gekocht had. Via zijn Facebookpa­gina kon ook Yibulayin Y. geïdentifi­ceerd worden.

Beiden verklaarde­n dat ze de feiten onder druk van Islam T. (20) gepleegd hadden. Hij had hen ook het wapen, het mes en een rugzak met broekrieme­n gegeven.

Ook Islam T. ging tot bekentenis­sen over, maar hij zei dat Mohammed D. en Yibulayin Y. niet verplicht werden om de feiten te plegen. Ook de rechtbank geloofde niet dat hij de anderen onder druk had gezet. Islam T., die verstek liet gaan, werd veroordeel­d tot zes jaar cel. De twee anderen, die nog een blanco strafblad hadden, kregen vijf jaar cel, waarvan twee jaar effectief. Ze moeten het slachtoffe­r 26.600 euro schadeverg­oeding betalen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium