Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Roeiers zijn de beste en meest complete atleten”

- MARC VERMEIREN

Compleet verbaasd was Tim Brys niet met zijn resultaat.

“Fietsen zit in ons vaste trainingsp­akket. En omdat we door het virus lange tijd niet konden roeien, grepen we vaker naar de fiets, met ritten rond de 200 kilometer. Ik sluit zelfs niet uit dat een roeier de finale van een klassieker zou kunnen halen. Al ligt tijdrijden ons beter. Zo heeft mijn Nieuw-Zeelandse collega

Hamish Bond

ooit George Bennett

(profrenner bij Jumbo

- Visma, red.)

geklopt op het nationaal kampioensc­hap tijdrijden.“

De Franse sportkrant besloot ooit na een onderzoek bij 26 discipline­s dat roeien de zwaarste sport is. Wie Brys in de Container Cup tekeer zag gaan, begrijpt die conclusie.

“Op de fiets en het roeitoeste­l ging ik tot het uiterste”, zegt Tim Brys. “Ik wilde tonen wat wij roeiers waard zijn. Wij zijn het gewoon om telkens weer door de pijngrens te gaan. Wie niet wil sterven, kan niets uitrichten in mijn sport. Vaak moeten omstanders de atleten uit hun boot helpen en naar het podium dragen. Ze zijn zo diep gegaan dat ze – letterlijk

L’Équipe – niet meer op hun benen kunnen staan.”

Move over, wielrenner, triatleet of zwemmer. Hoogst in de hiërarchie staat de roeier, oordeelt ook Jan Bourgois, Hij is als inspanning­sfysioloog verbonden aan de Gentse universite­it en verzamelde als atleet, coach en wetenschap­per veertig jaar ervaring in het toproeien.

“De prestatie van Tim verbaasde me niet. Bergop zal het door hun gewicht wat moeilijk zijn, maar veel roeiers zijn uitstekend­e coureurs. Tim Maeyens trapte destijds een fenomenale 560 watt tijdens een fietstest, wat in de buurt van de beste profrenner­s komt. Naast de kortere afstanden in het langlaufen en de biatlon hoort het roeien puur fysiek tot de meest veeleisend­e discipline­s. Die drie sporttakke­n trainen de energielev­erende systemen van het lichaam maximaal.”

Roeiers pieken dan ook op paramaters, aldus Bourgois.

“Zoals de maximale zuurstofop­name, waar de hoogste waarde ooit gemeten – zeven liter per minuut – op naam van een roeier staat. Hun longventil­atie bij maximale inspanning loopt op tot 200 liter per minuut, terwijl andere atleten tussen de 120 en 150 zitten. Het hartminuut­volume bij maximale inspanning bedraagt bij de gemiddelde mens 20 à 25 liter, loopt bij een goed getrainde duursporte­r op tot 30 à 35 liter en klimt bij een toproeier tot 40 liter.”

“Roeiers combineren die buitengewo­ne waarden bovendien met een grote spiermassa én met een zware

veel belasting van het anaerobe metabolism­e. De extreme verzuring die de Borlées gedurende veertig seconden moeten verdragen, moeten roeiers tussen de zes en zeven minuten doorstaan. Voor gewone mensen zou dat dodelijk zijn. Simpel gezegd: roeien is sterven, vanaf de eerste tot de laatste meter. Dat zag je ook in dat tv-programma. Niemand ging dieper dan Tim.”

Brys en zijn collega’s combineren dus de eigenschap­pen van een sprinter als Usain Bolt met die van een kwartmijle­r als Kevin Borlée en die van een 1500m-loper als Hicham El Guerrouj. Bourgois concludeer­t. “Met alle respect voor de andere discipline­s, maar wetenschap­pelijk gezien zijn roeiers de beste en meest complete atleten.”

 ?? FOTO ID/ LIEVEN VAN ASSCHE ??
FOTO ID/ LIEVEN VAN ASSCHE
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium