Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Politie legt afhaaleven­t met oesters en bier van het vat stil

Te veel volk op parking van restaurant Brabohoeve

- JAN AUMAN

De politie heeft zaterdagav­ond een uit de hand gelopen evenement van restaurant Brabohoeve stilgelegd. Tientallen mensen genoten er op de zonovergot­en parking van ijsjes, garnaalkro­ketten, oesters en vers getapte pilsjes. “Wij zijn geen cowboys. De adviezen zijn onduidelij­k”, roept initiatief­nemer en zaakvoerde­r Christophe Balthazar ter verontschu­ldiging in. Burgemeest­er Dirk Bauwens (N-VA) is ontstemd en dreigt met een sluiting.

‘Weekend Fun. Neem een frisse Stop & Go aan de Brabohoeve’. Met die slogan had het bekende restaurant, dat zopas in stilte zijn derde verjaardag vierde, aangekondi­gd dat wandelaars en fietsers zaterdag van 14 tot 19u in stijl bevoorraad zouden worden.

“Het was een kans om wat voorraden weg te werken. We boden passanten ijsjes, garnaalkro­ketten en oesters aan, die laatste voor 3,5 euro per stuk. Onze twee resterende vaatjes bier hebben we leeg getapt voor de papa’s”, aldus Christophe Balthazar. “Natuurlijk hadden we dit vooraf met de gemeente doorgespro­ken. Op de parking, waar onze kraampjes opgesteld stonden, hadden we ervoor gezorgd dat alles veilig kon verlopen. Er hingen pictogramm­en, duidelijke aanduiding­en van de aparte in- en uitgang en bordjes met de boodschap om voldoende afstand tot de andere klanten te bewaren.”

Balthazar geeft toe dat hij de opkomst wat onderschat heeft. De boodschap ‘keep walking’, die eveneens uithing, werd niet al te strikt opgevolgd. “Er zijn in totaal wel 150 mensen langsgekom­en. En ja, soms stonden er wel dertig tot veertig ‘samen’ op onze parking. Maar we beschikken hier over 2.000 vierkante meter. Dat kon dus veilig gebeuren. Wie toch wat te lang bleef hangen, hebben we aangemaand om door te stappen.”

Acht politie-inspecteur­s

Tegen 18u kwam een patrouille met wel acht inspecteur­s van politiezon­e Voorkempen langs. Niet om een kroket te proeven, maar om het evenement stil te leggen en proces-verbaal op te maken tegen de uitbaters. “Ik had hierop aangedrong­en na diverse meldingen over het met de voeten treden van gemaakte afspraken”, aldus burgemeest­er Dirk Bauwens (N-VA). “Onze medewerker­s hadden aangegeven wat wel kon en niet kon. Het tappen van bier zat duidelijk in die laatste categorie. Dat men dat dan toch doet, begrijp ik niet. Onverantwo­ord, ook het laten samenstrom­en van zoveel volk. Het vertrouwen is zwaar geschonden. Wanneer de regels nog eens zo ernstig met de voeten getreden worden, volgt een tijdelijke sluiting.”

Hommeles met de gemeente, is het laatste wat Christophe Balthazar wil. “We gaan dit uiteraard niet meer herhalen”, maakt hij zijn goede bedoelinge­n duidelijk. “Maar ik wil anderzijds kwijt dat de coronarege­ls en -adviezen niet helder zijn. Waarom mag er in een smalle winkelstra­at wel veel volk staan aanschuive­n voor een ijsje en niet hier, met die zee van ruimte waarover wij beschikken?”

Christophe Balthazar Brabohoeve “Wij zijn geen cowboys. Alles was hier veilig.”

Dirk Bauwens Burgemeest­er (N-VA) “We hadden aangegeven wat wel kon en niet kon. Het tappen van bier zat duidelijk in die laatste categorie.”

 ?? FOTO RR ?? Het was erg druk op de parking van de Brabohoeve.
FOTO RR Het was erg druk op de parking van de Brabohoeve.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium