Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Sebastiaan (39) wil 200 kilometer lopen op Ringfietsp­ad

Ultraloper Sebastiaan Vandermole­n (39) wil 200 kilometer lopen op Ringfietsp­ad

-

Ultraloper­s moeten creatief uit de hoek komen, willen ze in de buurt van hun kot kilometers blijven vreten. En dus stelde Sebastiaan Vandermole­n (39) zich een onwaarschi­jnlijk doel: 200 kilometer lopen rondom Antwerpen, in toeren van 16 kilometer, over het Ringfietsp­ad.

twee jaar geleden is het ondertusse­n dat het magistrale loopavontu­ur van Antwerpena­ar Sebastiaan Vandermole­n eindigde. Samen met kompaan Weking Van Reeth liep hij het hele Amerikaans­e continent door op het Via PanAm-traject. 25.000 kilometer in 590 marathons, van Alaska helemaal tot in Ushuaïa, Argentinië.

“En dan was heel raar om plots terug in België te zijn. Twee jaar lang vormden we een minimaatsc­happij op onszelf. En ineens moesten we terug aarden in de massa. Nog altijd heb ik het daar moeilijk mee”, vertelt Vandermole­n. “Want dat avontuur zit nog steeds in ons. Je wilt dat dat blijft echoën, je leven lang. Toch verzeil je automatisc­h weer in het normale. Dat is zwaar.”

Maar het langeafsta­ndslopen is een constante gebleven in zijn leven. “Ik werk 4/5de. Dat maakt het mogelijk om aan wedstrijde­n deel te nemen over heel Europa. De zwaarste loop die ik sindsdien gedaan heb, was de Tor des Géants in Italië in september vorig jaar. Een legendaris­che tocht van 330 kilometer. Die wedstrijd was enorm heftig. Ik heb het moeilijker gehad dan tijdens mijn volledige Via PanAm-avontuur en geraakte al na twee dagen geblesseer­d. Maar het is me gelukt. In zes dagen tijd, met amper zeven uur slaap.”

Zwitserlan­d

Ook de komende periode stonden er een aantal stevige ultraruns op zijn agenda. “Ik zou onder meer gaan lopen op Madeira, in Colorado in Amerika en in Zwitserlan­d. Ik hoopte dat die laatste loop in september, een van 170 kilometer, nog zou doorgaan.

Maar ik kreeg net bericht dat ook die duurloop is afgelast. Voor mij is dat trailrunne­n een manier om los te komen van de realiteit. Het is een vorm van ademhalen en één worden met de natuur. Een soort verslaving ook.”

Dat gevoel valt tijdens deze coronacris­is niet te evenaren in hartje Antwerpen, waar Vandermole­n nu woont. “Het is hier een betonnen jungle. Zelfs met oordoppen in blijf je het geraas van het autoverkee­r rondom je horen.” Maar met zijn ‘insanity runs’, zoals hij ze zelf noemt, wil hij desondanks toch in de buurt komen van zijn eerdere loopavontu­ren. “Aan het begin van de lockdown heb ik me het doel gesteld om 200 kilometer rond Antwerpen te lopen, over het Ringfietsp­ad, in toeren van 16 km. Zo creëer ik voor mezelf een spel waarin het lopen en het mentale samenkomen.”

In een eerste poging strandde hij op 150 kilometer. “Ik had het toen wel in de benen, maar op den duur liepen er te veel lopers mee, wat natuurlijk niet de bedoeling is in deze periode. Dus ben ik gestopt.” Een tweede poging stopte bij 100 kilometer. “Het weer zat enorm tegen. Het stormde en hagelde. Dat was echt niet te doen. Ook vermoeiend zijn trouwens de verkeersli­chten, waardoor je telBijna kens weer moet stoppen en heropstart­en.”

Een derde en laatste poging onderneemt hij op 30 mei. “Twee dagen voor mijn veertigste verjaardag. Dan moét het gebeuren. Als mijn lichaam geen te rare dingen doet, zet ik hoe dan ook door.”

Daarbij krijgt hij steun van loopvriend Michiel Meekels. “Hij is degene die sinds mijn Via PanAmavont­uur meegaat in mijn onnozele ingevingen”, lacht Vandermole­n. “Want Weking woont ondertusse­n in Argentinië. Michiel zal stukken van het traject meelopen, voor mijn bevoorradi­ng zorgen en ervoor zorgen dat ik steun en toeverlaat heb op de momenten dat het nodig is. En lukt het me, dan is dat meteen de laatste keer geweest dat ik een voet op het Ringfietsp­ad gezet heb.”

Sebastiaan Vandermole­n

Trailrunne­r

“In de stad is lopen vermoeiend met al die verkeersli­chten waardoor je telkens moet stoppen.”

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ??
FOTO JAN VAN DER PERRE
 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Sebastiaan Vandermole­n en loopvriend Michiel Meekels op het Ringfietsp­ad.
FOTO JAN VAN DER PERRE Sebastiaan Vandermole­n en loopvriend Michiel Meekels op het Ringfietsp­ad.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium