Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Klacht na eierenroof uit nest van koppel knobbelzwa­nen

Dierenlief­hebbers in shock na brutale roof eieren uit nest van knobbelzwa­nen

- JAN AUMAN

De wijk Zwaan verkeert in rouw. En alle dierenlief­hebbers zijn gechoqueer­d over de manier waarop een koppel witte knobbelzwa­nen, met nest in het riet van de E10 Plas, vorig weekend alweer werd beroofd van zes eieren. “Dit was het werk van illegale dierenhand­elaars”, vermoedt Linda Torfs, die het lege nest aantrof.

Al drie jaar vormen de twee zwanen een vertrouwd beeld voor wie te voet of met de fiets langs de waterplas passeert op weg van Schoten naar Brasschaat of omgekeerd. Net als de voorbije jaren bouwden de sierlijke watervogel­s een groot nest van rietstenge­ls: verscholen voor wie zich op of in het water bevindt, maar vrij goed zichtbaar vanop de kant.

“Het was prachtig om te zien hoe de dieren vorige maand hun nest in orde brachten en hoe er wat later plots zes eieren op lagen”, vertelt Linda Torfs, wellicht de grootste zwanenlief­hebber. “Heel wat buurtbewon­ers, fietsers en wandelaars genoten van het tafereel en telden mee af naar het moment waarop de kuikens zich zouden laten zien. Maar zondag was het nest plots leeg, en van kleine zwanen was er geen spoor te bekennen.”

300 euro

Linda Torfs is ervan overtuigd dat de zwanen brutaal en met geweld van hun nest gejaagd werden en dat de eieren vervolgens geroofd werden. “Niet door een vos of een ander dier, maar door mensen die bewust op dit moment hebben gewacht. In de nacht van zaterdag op zondag hebben we de grote mannetjesz­waan ongewoon heftig horen klapwieken over het water. Dat was wellicht een aanwijzing. Het koppel zwanen peddelt sindsdien verweesd rond. Ik ben diep bedroefd over hoe de natuur op z’n puurst hier vlakbij zo erg verminkt werd.”

Een andere buurtbewoo­nster ging bij de politie aangifte doen. Onder meer een voetafdruk op het nest, maar ook waargenome­n flitsen van zaklantaar­ns die nacht wijzen op een criminele daad.

Crimineel, want de knobbelzwa­an is officieel beschermd. De theorie dat de eieren door de gemeente of Vogelbesch­erming zouden zijn weggenomen om verspreidi­ng van de soort tegen te gaan, houdt dus geen steek.

Linda Torfs vermoedt dat de eieren werden weggenomen om in een machine verder uit te broeden en de jonge zwanen vervolgens te verkopen. Dat kan tot 300 euro per exemplaar opbrengen. Die theorie vindt alvast bij kenners Dirk Vercammen, milieuambt­enaar in Schoten, en Jan Rodts, woordvoerd­er van Vogelbesch­erming Vlaanderen gehoor.

”We hebben ook al vastgestel­d dat mensen zwaneneier­en durven stelen om ze op te eten, maar daarvoor waren deze exemplaren te ver uitgebroed. Dat hier vogelhande­laars aan het werk waren, is waarschijn­lijker. Dat zij deze jonge dieren vlak na het uitkomen zelf kunnen ringen, maakt dat ze vervolgens legaal verkocht kunnen worden”, licht Rodts de handelwijz­e toe.

De politie van Schoten bevestigt de aangifte en vraagt om bij herhaling snel 101 te bellen. Ook schepen van Dierenwelz­ijn Paul Valkeniers (Open Vld) is aangedaan en wil de eierroof aankaarten in het schepencol­lege. De kans dat de zwanen dit jaar opnieuw zullen proberen om jongen voort te brengen, is onwaarschi­jnlijk. Daarvoor is het al te laat in het seizoen.

 ?? FOTO JAA ??
FOTO JAA
 ?? FOTO JAN AUMAN ?? Wandelaar Linda Torfs en Fonne Bruggemans van Natuurpunt bij het lege zwanennest.
FOTO JAN AUMAN Wandelaar Linda Torfs en Fonne Bruggemans van Natuurpunt bij het lege zwanennest.
 ?? FOTO JAN AUMAN ?? De zwanen bij hun nest aan de E10-plas.
FOTO JAN AUMAN De zwanen bij hun nest aan de E10-plas.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium