Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Shoppen zonder stormloop

Heropening winkels verloopt rustig en gediscipli­neerd

- MAAIKE FLOOR

Aarzelend maar ook doelgerich­t gingen de eerste shoppers gisteren in Antwerpen op pad om te kopen wat ze nodig hadden. Niet alleen in grote winkelstra­ten als de Meir maar ook op de Turnhoutse­baan, waar zowel het aanbod als de klanten diverser zijn. En ook daar doen alleen de paspoppen niet mee aan social distancing.

Karima staat in de rij voor de Zeeman op de Turnhoutse­baan. Ze is ’s morgens eerst even snel naar de Meir gegaan om in de Primark wat kleren te kopen voor haar zoontje van 2, maar ze is blij dat ze een dik uur later verder kan winkelen in Borgerhout. “Ik vond het toch te druk op de Meir. Mijn zoontje is in acht weken gegroeid, al zijn kleertjes werden te krap. Daarom ben ik heel doelgerich­t gaan shoppen: snel binnen en buiten. Maar wat ik in mijn eigen buurt kan kopen, doe ik liever hier.”

Toch is het rond elf uur ’s morgens op sommige plekken ook al aanschuive­n op de Turnhoutse­baan. Vooral bij goedkope ketens als Zeeman en Wibra staat een rij. De meeste mensen dragen mondkapjes en houden genoeg afstand, op de grond plakken stickers en bijna overal is handgel aanwezig voor de klanten. “Wij hebben vanmorgen al drie koelkasten, twee tv’s, een vaatwasser, een oven en wat kleinere zaken verkocht”, zegt Johan Moonen van Huis Roma Elektro. Tijdens de quarantain­eperiode is hij online actief gebleven. “Maar het werd wel tijd om weer fysiek te kunnen openen, zowel voor ons als voor de klanten.”

Sociaal contact gemist

Jean-Marie Savenay van de Falinghal merkt dat de klanten het ondertusse­n al gewend zijn om hun handen te ontsmetten en afstand te houden. “Mensen zijn blij om te kopen wat ze nodig hebben, maar ook het sociaal contact heeft iedereen gemist.”

Veerle De Schutter is snel wat T-shirts komen kopen voor haar puberzonen. “Naar de Meir ga ik voorlopig niet, hier voel ik me veiliger. In deze coronatijd­en hebben we bovendien geleerd dat we met minder ook toekomen. Daarom ben ik heel gericht gaan halen wat echt nodig was.”

Deveci Osman van de gelijknami­ge interieurw­inkel verwacht dat het de komende week rustig blijft. “Mensen zijn toch bang

Veerle De Schutter

Klant Turnhoutse­baan

“In deze corona-tijden hebben we geleerd dat we met minder ook toekomen. Daarom ben ik heel gericht gaan halen wat echt nodig was.”

en omdat het ramadan is, kopen ze voorlopig vooral eten. Niemand is van plan om op 23 mei met familie het Suikerfees­t te vieren. Ik hoop wel dat ik volgende week weer wat meer verkoop, maar rustig kunnen opstarten is eigenlijk wel prettig.”

Najat Yachou van Modellera’s, een zaak voor haute-couture kaftans, ziet een heel seizoen met trouwfeest­en en andere partijen aan haar neus voorbijgaa­n. “Het wordt echt moeilijk voor ons. Ik ben dan maar mondmasker­s beginnen maken: gewone en extra feestelijk­e exemplaren.”

Slapeloze nachten

Er zijn meer winkeliers die zich grote zorgen maken over financiële gevolgen van de crisis. “Ik sta ondertusse­n 40.000 euro in het rood, ik weet niet of we dit zullen overleven”, zegt René De Kok van ijzerwaren­winkel De Oude Pik. Hij heeft nog nooit zo lang ‘verlof’ gehad, maar ook nog nooit zo veel slapeloze nachten. “Een deel van het personeel is afgehaakt. Veel mensen zijn bang en zelf ben ik ook risicopati­ënt. Ik sta hier bijna vijftig jaar, voor het eerst zal ik op zaterdag moeten sluiten. Ik zit met mijn handen in mijn haar, dat nu ook langer is dan ooit. De zaak overgeven? Wie zit er nu te wachten op zo’n zaak? Ik zou het liefst voorgoed dichtgaan.”

 ?? FOTO MAARTEN DE BOUW ??
FOTO MAARTEN DE BOUW
 ?? FOTO'S DIRK KERSTENS ?? Deveci Osman: “Rustig kunnen opstarten is anderzijds wel prettig.”
FOTO'S DIRK KERSTENS Deveci Osman: “Rustig kunnen opstarten is anderzijds wel prettig.”
 ??  ?? Johan Moonen helpt klanten in Huis Roma: “We hebben wel wat verkocht.”
Johan Moonen helpt klanten in Huis Roma: “We hebben wel wat verkocht.”
 ??  ?? René De Kok in De Oude Pik: “Ik weet niet of we dit overleven.”
René De Kok in De Oude Pik: “Ik weet niet of we dit overleven.”
 ??  ?? Haute-couture mondkapjes van Modellara’s.
Haute-couture mondkapjes van Modellara’s.
 ??  ?? Veerle De Schutter (rechts) had T-shirts nodig voor haar zonen.
Veerle De Schutter (rechts) had T-shirts nodig voor haar zonen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium