Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Tweede golf? Ziekenhuiz­en zijn er klaar voor

Extra rust voor personeel en steeds vrije bedden op intensieve: onze ziekenhuiz­en bereiden zich voor op een nieuwe coronapiek

- GREG VAN ROOSBROECK

Guy Hans

UZA Antwerpen

“In een paar uur tijd hebben we een afdeling getransfor­meerd in een ruimte voor Covid-19patiënte­n.”

Jan Stroobants

Belgische Vereniging van Spoedartse­n

“Vaak hebben onze mensen dag in dag uit, zeven dagen op zeven gewerkt. Hopelijk zien ze nu de kans om het even wat kalmer aan te doen.”

Marc Gevels

Imeldaziek­enhuis Bonheiden

“De voorzorgsm­aatregelen opvolgen is de beste steun die je onze zorgverlen­ers kunt geven.”

Steeds meer experts houden ook in ons land ernstig rekening met een tweede piek in het aantal coronabesm­ettingen. Maar onze ziekenhuiz­en zouden die moeten aankunnen. Door te allen tijde een groot aantal bedden vrij te houden. Maar ook door het zorgperson­eel rustdagen te laten opnemen nu dat nog kan én te trainen voor wanneer de curves weer de hoogte in gaan.

Wanneer die tweede coronapiek precies uitbreekt? Dat is afwachten. Misschien begin juni, als ons winkel- en huisbezoek­gedrag begint door te sijpelen. Wel duidelijk is dat een tweede golf volgens experts niet zomaar een nare nachtmerri­e is. Landen als Zuid-Korea en Japan kampen of kampten ook met een heropflakk­ering. Maar het nieuwe coronaviru­s is vooral nog onder ons, getuige de vijfhonder­d positieve testen van eind vorige week. En te veel Belgen (ongeveer 90%) zijn nog niet met het virus in contact gekomen.

Bedden altijd vrij

Daarom bereiden onze ziekenhuiz­en zich vandaag al voor op een eventuele tweede stroom coronapati­ënten. Sowieso moeten onze klinieken van de overheid verplicht een aantal bedden vrijhouden voor zo’n tweede golf: op de intensivec­areafdelin­g is dat 25% van de totale beddencapa­citeit. En die hoeveelhei­d moet minstens maal vier voor het aantal gewone Covid-19-bedden. Om een voorbeeld te geven: in het Imeldaziek­enhuis in Bonheiden hebben ze permanent 18 intensivec­arebedden vrij en 83 gewone bedden.

Onze hospitalen moeten die opgelegde capaciteit binnen 48 uur kunnen verdubbele­n als die tweede golf een precaire fase bereikt. “Dan maken we opnieuw medewerker­s vrij door niet-dringende afspraken uit te stellen, zoals tijdens de lopende coronacris­is”, zegt Dany Daelemans, communicat­ieverantwo­ordelijke van het AZ Sint-Maarten in Mechelen. Om die overgang de baas te kunnen, werken veel ziekenhuiz­en de niet-dringende afspraken vandaag af met voldoende buffercapa­citeit. “Het blijft nog steeds een evenwichts­oefening tussen het opvangen van Covid-19-patiënten en de normale activiteit”, aldus Marc Gevels, directeur verpleging en paramedisc­he diensten van het Imeldaziek­enhuis.

Afdeling ombouwen

Heel wat ziekenhuiz­en draaien intussen met een of twee Covid-19-afdelingen minder. Maar dat wil niet zeggen dat die ruimtes verloren zijn voor een mogelijke tweede opstoot. “Die afdelingen zijn in de aanloop naar de eerste golf ingericht met schotten en sassen”, zegt Jo Leysen, directeur van het AZ in Turnhout dat het intussen ook met een Covid-19-afdeling minder doet – van drie plus een transitzon­e naar twee plus een transitzon­e. “Het zou onverstand­ig zijn om die af te breken. Dat maakt het opnieuw ombouwen alleen maar lastiger.”

In het UZA in Antwerpen hebben ze speciale pakketten met materiaal klaarstaan die ze naar een afdeling kunnen rijden om die opnieuw coronaklaa­r te maken. “Met bijvoorbee­ld beschermin­gsmateriaa­l zoals schorten, maskers en brillen en toebehoren om proper en vuil materiaal veilig te scheiden”, zegt medisch directeur Guy Hans. “In een paar uur tijd hebben we zo’n afdeling getransfor­meerd in een ruimte voor Covid-19patiënte­n, mochten we niet toekomen met de bestaande capaciteit.”

Nu recuperere­n

Intussen maken ziekenhuiz­en van de daling in de verschille­nde curves gebruik om het verplegend personeel op adem te laten komen. Je weet maar nooit of dit stilte is voor de (tweede) storm. “Onze mensen hebben de afgelopen weken meer dan een tandje moeten bijsteken”, zegt Jo Leysen. “Op adrenaline is veel mogelijk, maar je moet ze ook tegen zichzelf beschermen. Daarom vragen we ons personeel om nu eventuele recup- en vakantieda­gen op te nemen. Tenslotte is dit een crisis die nog maanden zal duren.”

Jan Stroobants van de Belgische Vereniging van Spoedartse­n denkt en hoopt vooral dat ook de beleidsver­antwoordel­ijken van onze ziekenhuiz­en even pauze nemen. “Mensen van de noodplanni­ng, diensthoof­den van onze afdelingen, tot en met de directie. Vaak hebben ze dag in dag uit, zeven dagen op zeven gewerkt, inclusief zon- en feestdagen. Hopelijk zien ze nu de kans om het even wat kalmer aan te doen.”

Trainingsd­agen

In het UZA zetten ze tegelijk in op extra training voor het personeel. “Op het moment van zo’n piek moet je de vaste teams overhoop gooien en komt veel kennis bij de nieuwe Covid-teams”, zegt Guy Hans. “Wij hebben ervoor gekozen om elkaar zo goed mogelijk op te leiden. Vandaag leren alle zorgverlen­ers, dus ook die op de niet-Covidafdel­ingen, zaken aan zoals het correct gebruiken van beschermin­gsmateriaa­l en het afnemen van stalen. We geven bovendien mee hoe ze een zaal moeten organisere­n zodra patiënten binnenkome­n met het nieuwe coronaviru­s.”

In het Imeldaziek­enhuis merken ze ook dat de mentale vermoeidhe­id bij een aantal medewerker­s toeslaat. “We proberen hen daarin zo goed mogelijk te ondersteun­en”, zegt Marc Gevels. “Het is van het grootste belang om een tweede piek te voorkomen of te beperken. Daarom vragen we dat iedereen de voorzorgsm­aatregelen van de overheid opvolgt. Dat is de beste steun die je onze zorgverlen­ers kunt geven.”

 ??  ??
 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Het zorgperson­eel wordt gevraagd om zo veel mogelijk rustdagen op te nemen, nu het wat rustiger wordt.
FOTO JORIS HERREGODS Het zorgperson­eel wordt gevraagd om zo veel mogelijk rustdagen op te nemen, nu het wat rustiger wordt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium