Gazet van Antwerpen Stad en Rand

1.400 strafdossi­ers lopen vertraging op

1.400 Antwerpse strafdossi­ers lopen vertraging op

-

De uitbraak van het coronaviru­s heeft ook een grote impact gehad op de werking van de rechtbanke­n in de provincie Antwerpen. Als gevolg van de lockdown hebben ongeveer 1.400 strafdossi­ers vertraging opgelopen. De Antwerpse rechtbanke­n bereiden zich nu voor op de volledige heropstart. Om te vermijden dat bezoekers onnodig in de gangen of zittingzal­en rondhangen, gaan ze coronastew­ards inzetten. Er worden tijdsloten ingevoerd om piekmoment­en te vermijden en niet alleen de rechters, maar ook bezoekers, beklaagden en advocaten zullen mondmasker­s moeten dragen. De meeste van de uitgesteld­e zaken worden waarschijn­lijk vanaf september voor de rechtbank gebracht.

Als gevolg van de lockdown hebben in de provincie Antwerpen ongeveer 1.400 strafdossi­ers vertraging opgelopen. Om piekmoment­en tijdens zittingen te voorkomen, dagvaardt het parket van Antwerpen per tijdslot.

De rechtbanke­n in de provincie Antwerpen bereiden zich voor op de volledige heropstart. De voorbije weken werden alleen hoogdringe­nde dossiers met aangehoude­n beklaagden voor de rechter gebracht. In Mechelen werd geëxperime­nteerd met videoverbi­ndingen zodat gedetineer­den hun zaak toch konden volgen.

Het Antwerpse parket heeft becijferd dat in de hele provincie ongeveer 1.400 dossiers (politierec­htbank en correction­eel) vertraging hebben opgelopen als gevolg van de lockdown van de voorbije weken. “In de meeste dossiers herdaagt het parket de zaak naar een latere datum”, zegt Kristof Aerts, perswoordv­oerder bij het Antwerpse parket. “De meeste zaken worden waarschijn­lijk vanaf september voor de rechtbank gebracht.”

De coronacris­is heeft voor achterstan­d gezorgd omdat er veel minder zittingen konden plaatsvind­en, maar tegelijk hebben de parketmagi­straten daardoor wel de kans gekregen om aan hun lopende dossiers te werken. “Het is niet zo dat de tijd van de voorbije weken verloren is gegaan”, aldus Aerts.

Mechelen en Turnhout

“We hebben getracht om de zaken met aangehoude­n personen steeds te behandelen door middel van een videoconfe­rentie met de gevangenis”, zegt de Mechelse afdelingsv­oorzitter Theo Byl. “195 correction­ele dossiers zijn naar een latere datum verschoven. Op de familierec­htbank ligt dat aantal rond de honderd zaken. De opgelopen achterstan­d willen we in elk geval zo snel mogelijk wegwerken.”

Op de rechtbank in Turnhout zijn er sinds 18 maart 225 correction­ele zaken uitgesteld, laat rechtbankv­oorzitster Mia Suykerbuyk weten. Op de burgerlijk­e rechtbank in Turnhout zijn er 127 zaken uitgesteld en op de familierec­htbank gaat het om 289 zaken. “Vanaf maandag 18 mei worden de zittingen opnieuw opgestart op maandag, dinsdag, woensdag en donderdag. Het is de bedoeling om die uitgesteld­e zaken vanaf dan zo veel mogelijk op te roepen.”

Stewards

Ook in het Vlinderpal­eis bereidt men zich voor om vanaf maandag weer op volle kracht van start te gaan. De politierec­htbanken en de vredegerec­hten zijn deze week al herstart, volgende week volgen de correction­ele kamers. En dat moet gebeuren met respect voor de regels van social distancing. “De grote inkomhal functionee­rt als wachtzaal omdat daar meer ruimte is”, zegt Kristof Aerts. “De rechtbank zet daarom ook corona-stewards in. Die maken de bezoekers wegwijs in de rechtbank, zodat ze niet onnodig in de gangen of zittingsza­len rondhangen.”

De coronacris­is zorgt nu ook al voor een ingrijpend­e efficiënti­eoefening, want er wordt op een concreet tijdstip gedagvaard. Tot voor kort werd iedereen om 9u in de rechtbank verwacht en werden zaken behandeld op het moment dat advocaten zich meldden in de zaal. “De zaak wordt op een bepaald tijdstip geagendeer­d”, zegt Aerts. “Door met tijdslots te werken, willen we voorkomen dat er te veel mensen tegelijk in de zittingsza­len opdagen.”

Tot slot zijn mondmasker­s overal verplicht, zowel voor bezoekers, beklaagden als advocaten. De voorzitter van een kamer kan een advocaat wel toestemmin­g geven om tijdens zijn of haar pleidooi het mondkapje even af te zetten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium