Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Profclubs staan lijnrecht tegenover elkaar over competitie volgend seizoen

Emoties laaien hoog op over competitie volgend seizoen: zestien of achttien clubs, play-offs of niet,... Iedereen heeft zijn mening

- BART LAGAE LUDO VANDEWALLE

Dat belooft voor vrijdag op de algemene vergaderin­g van de Pro League. De profclubs, en niet de minste, rollen vechtend over straat over hoe de competitie er volgend seizoen moet uitzien. Club Brugge, Standard, RC Genk: ze staan lijnrecht tegenover elkaar. En intussen werkt een werkgroep ook nog aan een voorstel.

Het gaat compleet de verkeerde kant op. Vrijdag zouden de 22 profclubs (Roeselare en Lokeren zijn er intussen uitgevalle­n) moeten beslissen over de competitie­vorm voor volgend seizoen.

Maar of het zover komt? Achttien clubs, zestien clubs, play-offs of geen play-offs,... Nadat Club Brugge het voorbije weekend zijn voorkeur had uitgesprok­en voor achttien clubs, counterde Standard gisteren dat het zestien clubs wil. RC Genk heeft het dan weer over achttien clubs met play-offs met vier clubs: nummer 1 tot 4 voor drie Europese tickets, nummers 5 tot 8 voor het vierde Europees ticket. Het vijfde ticket is voor de bekerwinna­ar. Als dat geen kakofonie is.

Spierballe­n

Over één ding zijn Standard en RC Genk het eens: als hun wil niet wordt gevolgd, moet deze competitie nietig worden verklaard. Dat betekent dan geen kampioen (Club Brugge), geen degradant (Waasland-Beveren) en geen promovendi (OHL en/of Beerschot).

Het lijkt allemaal spierballe­ngerol om in aanloop naar de meest logische beslissing – achttien clubs en geen of gereduceer­de play-offs – toch nog het onderste uit de kan te halen. Financieel dan. “Anderlecht en RC

Als hun wil niet wordt gevolgd, eisen Standard en Genk de nietigverk­laring van deze competitie. Dan is Club Brugge geen kampioen.

Genk willen maar één ding, en dat is geld”, klinkt het.

Uiteindeli­jk zal het de werkgroep met onder anderen Peter Croonen (Genk), Michel Louwagie (AA Gent), Joseph Allijns (Kortrijk) en Karel Van Eetvelt (Anderlecht) zijn die de komende drie dagen een voorstel moet uitwerken dat voor iedereen aanvaardba­ar is. Club Brugge en Standard zijn daarin niet vertegenwo­ordigd.

Europese tickets

Om het nog ingewikkel­der te maken, lanceerde de Engelse krant The

Times gisteren het bericht dat er dit seizoen geen voorrondes in de Europese bekers zouden worden gespeeld. Daardoor zou België op zijn minst twee Europese tickets moeten inleveren: Antwerp en Standard zoals het er nu voorstaat.

Het bericht wordt door de Pro League afgedaan als “complete nonsens”. De voorronde zou voor de kleine landen al in augustus beginnen, voor subtopland­en zoals België in september. Op 20 oktober begint dan de groepsfase van de Champions League en Europa League.

 ?? FOTO BELGA ?? Ook Standardvo­orzitter Venanzi gooit de knuppel in het hoenderhok. Zijn club wil het sowieso
houden bij zestien clubs in 1A.
FOTO BELGA Ook Standardvo­orzitter Venanzi gooit de knuppel in het hoenderhok. Zijn club wil het sowieso houden bij zestien clubs in 1A.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium