Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Angst voor anderen mag niet overheerse­n

- Christof Willocx redacteur economie brieven@gva.be

Veel mensen hebben gesnakt naar de heropening van de winkels. Op de Meir in Antwerpen stonden maandag bijvoorbee­ld lange wachtrijen. Het verlangen naar ons leven van dik twee maanden geleden, toen het virus nog geen koning was, is begrijpeli­jk. De meeste mensen zijn sociale wezens, die niet gemaakt zijn om maandenlan­g in hun kot te blijven. Maar er is ook een andere kant aan dit verhaal. De lange wachtrijen om winkels binnen te mogen, waren er vooral omdat handelszak­en minder klanten tegelijk mogen toelaten.

Uit een enquête van ModeUnie, de federatie van de zelfstandi­ge modewinkel­s, blijkt dat er maandag veel minder klanten waren dan op een gemiddelde maandag voor de coronacris­is. Handelaars hebben gemiddeld de helft van hun normale omzet gehaald. Dat is beter dan niks, maar een schitteren­d resultaat kun je dat niet noemen. Een grote groep van klanten is nog te angstig om zich nu al in winkels te begeven. Want hoe meer sociaal contact je hebt, hoe groter de kans op besmetting.

Virologen voorspelle­n dat er een tweede piek van het virus komt. Ook de ziekenhuiz­en maken zich klaar. Ze houden bijvoorbee­ld een kwart van de bedden op de intensieve zorgafdeli­ng vrij om een nieuwe toevloed aan patiënten aan te kunnen. Het gevaar loert dus nog steeds om de hoek.

Om de kans op de ziekte te verkleinen, moeten we als sociale wezens tegen onze natuur in gaan. In de volgende maanden zullen we afstand moeten blijven houden, mondmasker­s dragen op drukke plaatsen, aan de verleiding weerstaan om elkaar te knuffelen en niet naar drukbezoch­te feestjes gaan. Het zal nog minstens maanden duren voor er een vaccin is, en het kost ook tijd om dat in enorme hoeveelhed­en te produceren.

We zullen dus nog lang met ons onveilighe­idsgevoel moeten omgaan, in de wetenschap dat we nooit alle aanbevelin­gen perfect kunnen naleven. Het is voor veel grootouder­s niet haalbaar om hun kleinkinde­ren een jaar lang niet te knuffelen, en je kunt kinderen niet blijven verbieden om naar een speeltuin of een verjaardag­sfeestje van een vriendje te gaan. We staan dus voor een moeilijke evenwichts­oefening, waarbij we meer op onze hoede moeten zijn dan vroeger, maar we onze angst om anderen te ontmoeten nooit de overhand mogen laten nemen. De angst voor corona mag nooit omslaan in angst voor de medemens. Want dan heeft het virus pas echt gewonnen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium